Foutje! Iraanse stad pakt uit met foto van Israëlische soldaten

Het moest een eerbetoon worden aan de Iraanse soldaten die waren gesneuveld in de bloedige oorlog tussen Iran en Irak (1980-1988). In de Iraanse stad Shiraz verscheen een metershoog billboard met daarop een enorme, bijna poëtische foto van drie soldaten, op de rug gezien, die vanaf een bergtop uitkijken over een wolkenzee.

Maar wat wilde het geval? De soldaten waren helemaal geen Iraanse helden, maar soldaten van het gehate Israëlische leger. Alerte inwoners van Shiraz merkten de kapitale fout meteen op: de drie mannen op de foto droegen duidelijk Israëlische militaire outfits.

Internetgebruikers traceerden vervolgens razendsnel het origineel van de foto, zo schreef nieuwssite Radio Free Europe (RFE/RL) donderdag. Daarop is naast de drie mannen ook een vrouwelijke soldaat te zien. Die laatste was op de Iraanse variant van het beeld gesneden. Het incident lokte kritiek en hilarische reacties uit op sociale media.

Het hoofd van de gemeenteraad van Shiraz was echter not amused en kondigde een onderzoek aan naar hoe het kon gebeuren dat een foto van „soldaten van het usurperende zionistische regime” op het spandoek terecht was gekomen. Hij voegde eraan toe dat de ‘daders’ serieuze consequenties kunnen verwachten, meldde het Mehr-nieuwsagentschap volgens RFE/RL.

Het billboard werd woensdagnacht door de Iraanse autoriteiten verwijderd. Maar ook dat bleef niet onopgemerkt. Opnieuw waren de inwoners van Shiraz er als de kippen bij om foto’s te delen van het weghalen van het billboard.