Doping

WADA: Kenia kampt met een serieus dopingprobleem

De Keniaanse sportwereld kampt met een serieus dopingprobleem. Dat concludeert het Wereldantidopingagentschap (WADA) na een onderzoek naar dopinggebruik door Keniaanse sporters. In totaal zijn sinds 2014 138 sporters betrapt, 113 van hen gebruikten doping tijdens wedstrijden. Volgens het agentschap is geen sprake van een geïnstitutionaliseerd systeem, zoals in Rusland. De Keniaanse sporters zouden de middelen op ongestructureerde wijze gebruiken, onder meer omdat ze de gevaren niet goed kunnen inschatten. Om het probleem tegen te gaan, adviseert WADA dat sporters en medici beter moeten worden geschoold over doping. Ook moet het Keniaanse antidopingagentschap ADAK meer bevoegdheden krijgen en moet een klokkenluidersnetwerk worden opgericht. (NRC)