Britten sturen uit protest chipszakken terug naar fabrikant, posterijen not amused

De Britse Sue Coates raapte dit weekend een weggegooide chipszak van de straat met ‘Ready Salted’-smaak (naturel). Ze plakte er een etiket op met het antwoordnummer van Walkers, het grootste Britse chipsmerk. Toen postte ze het rode zakje, zonder envelop, in een rode brievenbus.

Coates deed mee aan een protestactie in het Verenigd Koninkrijk tegen niet-duurzame chipsverpakkingen van Walkers, in Nederland bekend als Lay’s. Dat gebeurde de afgelopen dagen zo massaal dat de Royal Mail notamused is. Woensdag vroeg het Britse postbedrijf consumenten met klem „om niets in het postsysteem te posten dat niet op de juiste manier verpakt is”.

Aanstichter van de wanorde is de Britse actiegroep 38 Degrees. Die riep vorige week op om de chipszakken terug te sturen naar PepsiCo, de fabrikant van Walkers en Lay’s, omdat ze niet te recyclen zijn en vaak als zwerfvuil op straat belanden. Meer dan 300.000 mensen tekenden een petitie.

Hoeveel chipszakken op de bus gingen is onbekend, maar het was genoeg om de bedrijfsvoering te onregelen. „Chipsverpakkingen kunnen niet machinaal verwerkt worden”, zei een woordvoerder van Royal Mail tegen The Independent.

38 Degrees heeft nu zijn oproep aangepast: chipszakken posten ín een envelop graag. De actiegroep (genoemd naar de hellingshoek van bergen die lawinegevaar geeft) houdt vol dat PepsiCo eerder moet overstappen op plastic-vrije chipsverpakkingen.

Het bedrijf wil in 2025 over op zakken die te recyclen of te composteren zijn. Chipszakken van Lay’s en Walkers zijn van plastic met een laagje aluminium, voor de houdbaarheid. De zakken gaan bij het restafval en worden verbrand.

Volgens een woordvoerder van PepsiCo Nederland heeft de actie #PacketInWalkers nog geen navolging gekregen in Nederland.

Het bedrijf wil met Nederlandse afvalrecyclers overleggen of de chipszakken toch bij het plastic-afval mogen. Dan kunnen ze eindigen als bloempot.