Opinie

Brieven

Levensstijl

Gevaarlijke adviezen

Huisarts Tamara de Weijer breekt een lans voor leefstijladvies ter behandeling van type 2 diabetes (24/09). Stop met medicaliseren van gedragsproblemen, betoogt ze. Natuurlijk is het verstandig de eigen verantwoordelijkheid te inspireren, zeker bij patiënten met door overgewicht veroorzaakte ziekten. Maar de morbide obese patient heeft niets aan waarschuwingen. Een maagverkleinende operatie is dan de beste oplossing. Bezwaren moet je afwegen tegen het gevaar van niet-behandelen. De Weijers opvatting hoort thuis aan de bar, niet in een kwaliteitskrant.


Chirurg

Kantoortuin (1)

Minder productief

Ik zie als bedrijfsarts veel ellende uit de kantoortuin voortkomen (Hoe gezond is ..., 18/09). Natuurlijk zijn er mensen die het reuzegezellig vinden, maar ik denk dat de meesten productiever zijn op een rustiger plek én daar minder klachten ontwikkelen. Dan heb ik het nog niet eens over mensen die al lichte beperkingen hebben, bijvoorbeeld verminderd gehoor, of mensen die reïntegreren. Geroezemoes kost hun extra inspanning. Werkgevers die een kantoortuin zien als kostenbesparing, moeten eerst over de gevolgen nadenken.

Kantoortuin (2)

Geen eilandjes meer

Geweldig. Veel informeel contact met collega’s. Je hebt het gevoel in een team te werken en niet op een eiland. Het is ook veel makkelijker om elkaar te vervangen als dat nodig is, omdat je ongeveer weet waar je collega’s mee bezig zijn. Wel moet er voldoende ruimte buiten de kantoortuin zijn, waar je je kunt terugtrekken voor overleg of voor werkzaamheden die hoge concentratie vereisen. Weg met de hokjes en de hokjesgeest in een firma met kantoren. Oh ja: de ruimte moet voorzien zijn van geluiddempende plafonds en vloerbedekking. Bij ons is het prima voor elkaar.

Kantoortuin (3)

Tijgers en aapjes

Toen ons bedrijf verhuisde, belandden we in een kantoor zonder vaste plekken, met veel glas. Het flexconcept werd tot op de bodem leeggedronken. Alles open, slechts een paar gordijntjes om geluid te dempen. Ja, ik begrijp dondersgoed dat je in een commerciële organisatie verkopers nodig hebt. Mensen met bepaalde karaktereigenschappen die veel bellen en ijsberen. Maar wij van de ondersteunende afdeling ergerden ons mateloos aan hen! Alsof de tijgers en aapjes bij elkaar gezet waren. De mogelijkheid tot thuiswerken is in zo’n flexconcept belangrijk. Een beetje zelforganisatie, zodat je ongestoord kunt werken en niet vijf dagen per week in die heksenketel zit.

GGz (2)

Je ziet het symptoom

Zet psychisch probleem niet weg als gezeur, betogen de psychiaters Menno Oosterhoff en Jim van Os (24/09). Toch kijk ik er ook wel eens van op als iemand voor iets kleins geestelijke hulp zoekt. Een wandeling zou dat ‘probleempje’ kunnen oplossen, denk ik dan. Maar ik weet ook dat dat ‘probleempje’ een uiting kan zijn van een groter onderliggend probleem. Dat is aan de psycholoog om uit te zoeken. Oordeel daarom niet over een ander zijn geestelijk lijden.


Reactie via nrc.nl

Correcties&Aanvullingen

Philip Morris

In Philip Morris fietste die vraag het onderzoek in (26/09) staat: in alle 19 onderzochte landen stelt Peter Neumann vast dat terrorisme „voornamelijk wordt gefinancierd door kleine criminaliteit”. In deze passage zijn twee zinsdelen uit het genoemde onderzoek onterecht samengetrokken. Er had moeten staan: in zijn onderzoek stelt Neumann vast dat terrorisme vaak mogelijk wordt gemaakt door de opbrengst van criminaliteit, vooral van kleine criminaliteit.

Lesbos

In het artikel Kinderen verminken zichzelf uit wanhoop, elders staan kampen leeg (25/09, p.5) staat dat Steffi de Pous oprichter is van hulporganisatie Carry to Care. Dat is onjuist. De organisatie die zij oprichtte heet Because We Carry.