Beurswaakhond klaagt Musk aan voor omstreden tweet

De Amerikaanse waakhond SEC eist dat Elon Musk een boete betaalt en geen leiding meer mag geven over Tesla.

Musk is aangeklaagd voor een omstreden tweet over een vermeende beursgang van zijn bedrijf Tesla.
Musk is aangeklaagd voor een omstreden tweet over een vermeende beursgang van zijn bedrijf Tesla. Foto Rebecca Cook/Reuters

Elon Musk dreigt de controle over zijn miljardenbedrijf Tesla te verliezen vanwege een tweet. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft een aanklacht ingediend bij een federale rechtbank in New York omdat de topman investeerders misleid zou hebben toen hij in augustus schreef dat hij zijn bedrijf van de beurs wilde halen.

Lees ook: Musks truc: afleiden met spektakel

Vanwege de misleiding mag de 47-jarige Musk geen leidinggevende functie meer uitvoeren bij een beursgenoteerd bedrijf, stelt de waakhond. Ook wil de SEC dat Musk een niet nader gespecificeerde boete moet betalen. In de uren na de bekendmaking dat Tesla zijn intellectuele en zakelijke brein kan verliezen, zakte het aandeel volgens financieel persbureau Bloomberg zo’n 13 procent, tot onder de 270 dollar.

Musk zei op 7 augustus mogelijk 420 dollar per aandeel te willen bieden in plaats van de toen lage koers van 360 dollar, waarna aandelen van de producent van elektrische auto’s korte tijd weer omhoogschoten. Uiteindelijk zei de topman dat hij Tesla toch niet van de beurs haalt.

4/20

Musks bod per aandeel was volgens de SEC een verwijzing naar 4/20, een veelgebruikt notatie in de VS voor het gebruik van marihuana. Musk zou dit gedaan hebben als grap voor zijn vriendin, de zangeres Grimes. “De verklaring van Musk was onjuist misleidend”, concludeert de SEC nu. “Ze hadden geen enkele feitelijke basis.”

De topman noemt de aanklacht “ongerechtvaardigd” en zegt dat hij “diep bedroefd en teleurgesteld” is. Musk: “Ik heb altijd gehandeld in het belang van de waarheid, transparantie en de investeerders. Integriteit is de belangrijkste waarde in mijn leven, en het zal blijken dat ik die nooit heb gecompromitteerd.”