Ziekenhuis meldt zeker 30 doden door aardbevingen en tsunami in Sulawesi

De zwaarste beving had een kracht van 7,7. Een officieel dodental is er nog niet, maar volgens een ziekenhuis in de hoofdstad Palu zijn er zeker 30 doden.

Schade in Donggala, een regio op het eiland Sulawesi, na de serie bevingen.
Schade in Donggala, een regio op het eiland Sulawesi, na de serie bevingen. Foto Indonesian National Board for Disaster Management (BNPB)

Het Indonesische eiland Sulawesi is vrijdagmiddag getroffen door een reeks aardbevingen. De schokken hebben ook een tsunami van tot twee meter hoog veroorzaakt. Er zijn volgens een arts van een ziekenhuis in de hoofdstad Palu zeker dertig doden gevallen, meldt Reuters.

De autoriteiten hebben tot zaterdagochtend lokale tijd nog geen officieel dodental bekend gemaakt, maar spraken vrijdagavond van ‘meerdere doden’ bij het instorten van gebouwen.

De lokale krant The Jakarta Post meldde dat bij de sterkste beving, die een kracht had van 7,7, (de Amerikaanse geologische dienst noemt al een gemeten kracht van 7,5) één persoon om het leven was gekomen in de regio Donggala. Er is ook een beving gemeten met een kracht van 6,1.

Op beelden die in Indonesische media en op sociale media worden geplaatst, is te zien hoe het kustgebied rond de stad Palu werd getroffen door een grote golf die over het land spoelt. De tsunami was tot twee meter hoog en verwoestte huizen en een brug. Er was een tsunamiwaarschuwing afgegeven, maar die werd kort voor de golf aan land kwam ingetrokken, omdat hij leek te zijn verdwenen.

Het vliegveld bij Palu is gesloten, meldde een woordvoerder van de nationale rampendienst van het land. In Palu en de regio Donggala zijn vrijdag evacuaties op gang gekomen.

Indonesië had ook eerder al dit jaar te maken met een reeks zware aardbevingen. Die troffen in juli en augustus het eiland Lombok; ruim vijfhonderd mensen kwamen daarbij om. Er was toen veel kritiek op de manier waarop noodhulp aan de bewoners op het eiland tot stand kwam.

Lees ook: Correspondent Annemarie Kas bezocht het eiland Lombok begin augustus, na een zware aardbeving