Hele korps Acapulco ‘om drugshandel’ ontwapend

De voltallige politie van de Mexicaanse badplaats Acapulco is ontwapend na een inval van de federale politie en het leger op verdenking van drugshandel.

De politie-eenheid van de stad, ongeveer zevenhonderd agenten sterk, moest kogelwerende vesten en radioapparatuur inleveren. Twee politiechefs zijn gearresteerd op verdenking van moord.

De Mexicaanse regering liet in een verklaring weten dat de actie noodzakelijk was omdat de politie-eenheid „waarschijnlijk is geïnfiltreerd door criminele bendes”. Ook verwijt de Mexicaanse regering de politie-eenheid „helemaal niets te doen aan de misdaadgolf” in de beroemde badplaats aan de Stille Oceaan.

Voorlopig nemen militairen, mariniers en de nationale politie de taken van de politie in de stad over.

Acapulco, waar zo’n 800.000 mensen wonen, was met name in de jaren zestig een populair vakantieoord en werd bezongen door artiesten als Neil Diamond en João Gilberto. Inmiddels heeft de stad een uiterst beroerde reputatie en staat te boek als een van de gevaarlijkste plaatsen ter wereld.

Acapulco heeft een grote haven en daarom veel mogelijkheden voor drugssmokkel. Lokale politie-eenheden zijn kwetsbaar voor corruptie omdat agenten slecht getraind zijn en relatief weinig betaald krijgen. Daarbij maakt de georganiseerde misdaad in Mexico gebruik van geweld en intimidatie.

Deelstaat Guerrero, waar Acapulco ligt, is een van de gevaarlijkste regio’s van het land. Sinds 2014 zijn al meer dan tien politie-eenheden ontwapend. De inval bij de politie in Acapulco is de grootste tot nu toe.

De Verenigde Staten benadrukten dinsdag nog eens dat er een negatief reisadvies is afgegeven voor de Mexicaanse deelstaat. Volgens de Verenigde Staten opereren in het gebied gewapende groepen die vaak wegversperringen opzetten en gewelddadig optreden, ook tegen reizigers. (AP)