Na jaren van groei krimpt Hema nu weer

Omzetdaling Door de warme zomer en stakingen in Frankrijk kwamen er minder klanten naar de winkels.

Ondanks een omzetdaling wist Hema vorig kwartaal het verlies terug te dringen. Foto ANP/Lex van Lieshout
Ondanks een omzetdaling wist Hema vorig kwartaal het verlies terug te dringen. Foto ANP/Lex van Lieshout

De winst mocht dan niet altijd naar behoren zijn, maar er was één cijfer waar Hema-topman Tjeerd Jegen de afgelopen jaren altijd op kon vertrouwen: de omzet. Sinds zijn aantreden, nu ruim drie jaar geleden, nam de verkoop elk kwartaal weer een beetje toe. Tot deze zomer, bleek donderdag in de halfjaarcijfers. Tussen mei en juli bedroeg de omzet 286,5 miljoen euro, 0,2 procent minder dan in de zomermaanden van vorig jaar.

Dat het een moeilijk kwartaal ging worden, liet Jegen eind juni al voorzichtig doorschemeren, toen hij de cijfers over het eerste kwartaal presenteerde. Door het mooie, warme zomerweer kwamen klanten minder naar de winkels, merkte hij. En in Frankrijk, een van de grootste buitenlandse markten van Hema, kwamen daar nog eens stakingen in het openbaar vervoer bij.

Toch is de netto-omzet niet het somberste getal in de resultaten. Doordat Hema (11.000 werknemers, 1,2 miljard euro omzet) het afgelopen jaar verschillende winkels opende, flatteert dat cijfer nog enigszins. Relevanter is de vergelijkbare winkelomzet, waarin alleen wordt gekeken naar winkels die ook vorig jaar al open waren. Daar was de afgelopen maanden sprake van een terugval van 4,3 procent.

Lees ook deze reconstructie: Lion Capital betaalde in 2007 'de hoofdprijs' voor Hema en wilde er eigenlijk drie jaar later al vanaf. Nog steeds zitten ze aan elkaar vast

In een verklaring laat Jegen dan ook weten „niet tevreden” te zijn over de verkoop. Maar, voegt hij toe, met de winst en de marge ging het juist wel goed. Het nettoverlies bedroeg vorig kwartaal nog 10,2 miljoen euro, tegenover 29,1 miljoen euro verlies een jaar eerder. De verbetering schrijft Jegen toe aan „adequaat kostenmanagement”.

Onder zijn leiding richt Hema zich vol op twee speerpunten: verkoop via internet en groei in het buitenland. Onder meer in Oostenrijk en Duitsland wil de keten komende jaren flink wat extra winkels. Deze donderdag opende het concern voor het eerst een winkel buiten Europa, in Abu Dhabi. Die moet de opmaat vormen voor meer winkels in het Midden-Oosten, zei Jegen tegen ANP.

Online steeg de omzet vorig kwartaal met 8 procent op jaarbasis, veel minder snel dan in veel voorgaande kwartalen. Volgens Jegen is dat toe te schrijven aan de overgang naar een nieuw distributiecentrum, waardoor tijdelijk minder „verwerkingscapaciteit” was. In de tweede helft van het jaar moet dat euvel zijn opgelost.

De tegenvallende cijfers komen voor Hema op een ongunstig moment: tijdens de zoektocht naar een nieuwe eigenaar. Bij de halfjaarcijfers van vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat Lion Capital, de huidige eigenaar, de bank Credit Suisse had ingehuurd om de verkoop te onderzoeken. Over het verloop van dat proces geeft Hema geen details.

Verschillende partijen met interesse hebben zich afgelopen jaar gemeld. Maar allemaal haakten zij af, om uiteenlopende redenen. Sommige geïnteresseerden zouden niet onder de indruk zijn van de resultaten. Het Belgische Core Equity, waarmee een deal zo goed als rond was, haakte af door een conflict tussen Hema en zijn franchisenemers.