‘Kabinet wil dat de politie naar ras en etnische afkomst kan kijken bij wapenaanvraag’

De politie zou bij de toekenning van een wapenvergunning meer informatie nodig hebben. Coalitiepartijen CDA en D66 vinden het voorstel te ver gaan, meldt de Volkskrant.

Het kabinet wil dat de politie meer informatie opvraagt bij de aanvraag van een wapenvergunning.
Het kabinet wil dat de politie meer informatie opvraagt bij de aanvraag van een wapenvergunning. Foto Koen Suyk/ANP

Het Nederlandse kabinet wil dat de politie bij wapenaanvragen met gegevens over het ras of de etnische afkomst van wapenbezitters kan werken. Dat blijk uit de wijziging van de Wet wapens en munitie die volgende maand in de Tweede Kamer wordt behandeld. Over wat de invloed van die informatie is op de aanvraag, geeft het ministerie geen duidelijkheid.

Die richtlijnen zijn aangescherpt sinds de aanslagen in Parijs in 2015. Volgens minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) en minister Schouten (Landbouw, CU) zijn “risicofactoren voor wapenbezit divers”.

De politie is verantwoordelijk voor het erkennen of verlengen van een wapenvergunning. Agenten zouden behoefte hebben aan meer informatie om vast te stellen “of het veilig is aan iemand het bezit van een wapen toe te staan”. Jaarlijks verstrekt de politie ongeveer 70.000 vergunningen voor meer dan 200.000 vuurwapens.

‘Etnisch profileren’

Het voorstel stuit volgens de Volkskrant op weerstand van privacybeschermers zoals de Autoriteit Persoonsgegevens en een belangrijk deel van de Tweede Kamer. Hoewel de coalitiepartijen CDA en D66 een betere registratie willen, vinden ze het voorstel te ver gaan. Volgens D66-Kamerlid Monica den Boer doet het onterecht inbreuk op de privacy van burgers. “We doen niet aan discriminatie en etnisch profileren”, zegt ze in een reactie tegen de krant.

De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) concludeert dat de nieuwe vorm van registratie “een discriminerende en stigmatiserende werking kan hebben”.

Correctie 15.55 uur: Op basis van de Volkskrant stond eerder in dit bericht dat de politie ras en etnische afkomst gaat registreren bij aanvragen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft inmiddels ontkend dit te gaan doen.