Jongeren nemen vaker en meer tussenjaren voor begin studie

In 2017 namen 6.201 jongeren twee of meer tussenjaren. De invoering van het leenstelsel en de aantrekkende arbeidsmarkt worden als oorzaken genoemd.

Vooral mbo-studenten nemen vaker twee jaar of langer een tussenjaar.
Vooral mbo-studenten nemen vaker twee jaar of langer een tussenjaar. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Jongeren nemen steeds vaker en steeds meer tussenjaren voordat ze aan een vervolgopleiding beginnen. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), opgevraagd door De Telegraaf.

Vorig jaar waren er 6.201 jongeren die voor het begin van hun studie twee of meer tussenjaren namen. Dat waren er in 2015 nog 4.500. Ook het aantal jongeren dat één tussenjaar nam steeg: van 7.692 in 2015 naar 14.000 in 2017.

Tom van den Brink, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), wijt de toename van het aantal tussenjaren aan de keuzestress die het 2015 ingevoerde leenstelsel met zich meebrengt. “We schrikken van deze cijfers”, zegt Van den Brink.

“Studenten willen een goede keuze maken, want in het huidige onderwijssysteem mag je niet falen. Dat leidt tot een enorme studieschuld.”

Ook de VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, denkt dat het leenstelsel “een belangrijke rol” speelt in de toename. “Als je niet zeker bent over je studiekeuze, kun je financieel gezien beter eerst een jaar iets anders doen en dan goed kiezen, dan een jaar kwijt zijn door de verkeerde keuze”, zegt woordvoerder Linda Zeegers.

‘Voor mbo’ers meer werk’

Met name de mbo’ers die doorstromen naar hbo nemen steeds vaker twee of meer tussenjaren: tussen 2015 en 2017 steeg hun aantal met ruim 40 procent, naar 3.503. Voorzitter Ton Heerts van de MBO Raad, de branchevereniging van mbo-opleidingen, neemt aan dat de verbeterde arbeidsmarkt tot gevolg heeft dat steeds meer mbo’ers eerst gaan werken voordat ze aan een vervolgopleiding beginnen.

“Er is nu een schreeuwend tekort aan mbo-vakmensen”, zegt Heerts. “De keuzemogelijkheden voor mbo-studenten zijn een stuk groter dan een paar jaar geleden.” De MBO Raad, het ISO en de VO-raad hebben geen onderzoek gedaan naar de toename.

Lees ook: Die echte baan kan wel wachten