‘Gifgasverdachte is kolonel’

Zaak-Salisbury Het journalistieke collectief Bellingcat zegt de echte naam van een van de Russische verdachten te hebben achterhaald.

Anatoli Tsjepiga alias Roeslan Bosjirov (links) in Russisch tv-interview.
Anatoli Tsjepiga alias Roeslan Bosjirov (links) in Russisch tv-interview. Foto AFP

Het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat en de Russische nieuwssite The Insider hebben woensdag de mogelijke identiteit van een van de verdachten achter de gifgasaanval in het Engelse Salisbury bekendgemaakt.

Het zou gaan om een hoge Russische officier, die tot nu toe alleen bekend was onder de naam ‘Roeslan Bosjirov’. Volgens onderzoekscollectief Bellingcat luidt zijn echte naam Anatoli Vladimirovitsj Tsjepiga. Hij en zijn medeverdachte werken voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe.

Russische en Britse autoriteiten hebben niet officieel bevestigd dat Ruslan Bosjirov in werkelijkheid kolonel Tsjepiga is. Wel twitterde de Britse minister van Defensie woensdag: „De ware identiteit van een van de verdachten in de Salisbury-zaak is onthuld, het gaat om een Russische kolonel.” Later verwijderde hij de tweet – om onduidelijke redenen.

Eerder deze maand werden twee Russen, bekend als ‘Alexandr Petrov’ en ‘Roeslan Bosjirov’, door de Britse autoriteiten beschuldigd van poging tot moord. Ze beweerden in een tv-interview met de Russische zender RT dat ze „gewone toeristen” waren. Bellingcat stelt na onderzoek dat een van hen, ‘Bosjirov’, in werkelijkheid de hoge Russische officier Tsjepiga is.

De twee worden ervan verdacht de oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Salisbury te hebben vergiftigd met het gif novitsjok. Vader en dochter werden in kritieke toestand opgenomen, maar overleefden de aanval wel. De 44-jarige Britse Dawn Sturgess, die begin juli per ongeluk met het zenuwgas in aanraking kwam, stierf in een ziekenhuis.

Bellingcat schrijft dat Anatoli Tsjepiga is geboren in Nikolajevka, een dorp in het verre oosten van Rusland, vlak bij grens met China. Volgens het collectief is zo onomstotelijk bewijs geleverd dat de aanval wel degelijk door Russische agenten is uitgevoerd, een aantijging die Moskou eerder stellig ontkende. Intussen houdt president Poetin vol dat het gaat om gewone burgers, niet om spionnen.

Tussen 2003 en 2010 zou Tsjepiga zijn alias hebben opgetuigd. In 2014 kreeg hij een belangrijke onderscheiding, Held van de Russische Federatie – uitgereikt aan personen die veel hebben gedaan voor Rusland. Tsjepiga zou de onderscheiding hebben gekregen voor zijn bijdrage aan een „vredesmissie”. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gehad in de Tweede Tsjetsjeense Oorlog.

Correctie (28 september 2018): In een eerdere versie van dit stuk werd Tsjepiga foutief Tsjepig genoemd. Zijn gemelde geboorteplaats, ‘Nikolaevka’ werd gesitueerd in Bulgarije. Bedoeld werd een dorp met de naam Nikolajevka in de oostelijke Russische regio Amoer. Beide zaken zijn hierboven verbeterd.