Discobal en balpen: de bal in ons leven.

Tijdschrift MacGuffin bekijkt de bal van alle kanten. Van Venus tot gehaktbal.

Een bal is zoiets moois omdat hij vorm en ding tegelijk kan zijn. Hij is de maan, de aarde, het leven (zaadbal). Hij inspireert kunstenaars, designers en ook bladenmakers. MacGuffin, het tijdschrift over ‘the life of things’ maakte tot nu toe vijf nummers over dingen die alleen maar ‘ding’ waren (bed, raam, touw, gootsteen/wastafel, kast). Het hele zesde nummer gaat over de bal, het object zonder kanten waarmee je alle kanten op kunt. En dus begint MacGuffin met een foto van Venus van Wolfgang Tillmans, eindigt het met Mettere al mondo il mondo (De wereld in de wereld brengen), een kunstwerk van Alighiero Boetti. De tussenliggende 232 bladzijden zijn een soort tenniskanon dat steeds verrassende ballen afschiet.

Wonderschoon: de losgetornde voetballen, die plat op een honingraat lijken. Onverwacht: het verhaal over tumbleweeds, waarvoor wel een Nederlandse vertaling is, maar wie weet wat een steppenroller of tuimelkruid is? In Amerikaanse films kondigt zo’n voorbijwaaiende hooibal niet zelden naderend onheil aan.

Onmisbaar in een tijdschrift over de bal: de balpen, de gehaktbal (polpetta), knikkers, sterren en sloopkogels. En natuurlijk de discobal, de spiegelbal die ouder is dan disco zelf. Het verhaal erbij is onleesbaar (‘The disco ball respresents and activates a space that materializes the theoretical displacement of postmodern thought.’). Maar de oude discofoto’s maken alles goed.

Zielig: het verhaal over Harvey Ball, de man die voor het ontwerp van de smiley 45 dollar kreeg, terwijl het lachebekje nu aan copyrights 130 miljoen per jaar oplevert. Een slimme Franse journalist die de rechten opkocht werd er schathemeltjerijk van.

De bal hoeft niet altijd rond te zijn. Biosfeerbewoners zagen hun autarkische idealen in rook opgaan onder een halve bol. En zo is er ook een plek in het tijdschrift voor de wereldberoemde Nederlandse klimrekken van Aldo van Eyck. Trouwens, waren dat wel halve bollen? Of was ik de enige die als kind dacht dat de andere helft gewoon onder de grond zat?

MacGuffin, The Life of Things, nr. 6, The Ball, 16 euro, macguffinmagazine.com