Nog acht arrestaties voor moord op onderzoeksjournalist Kuciak

Onder de acht verdachten zou ook een voormalig politieagent zitten. De Slowaakse politie wil dat niet bevestigen.

Opgestoken kaarsen ter herdenking aan journalist Kuciak. Ook zijn vriendin werd vermoord.
Opgestoken kaarsen ter herdenking aan journalist Kuciak. Ook zijn vriendin werd vermoord. Foto David Duducz/EPA

In het zuiden van Slowakije zijn in de nacht van woensdag op donderdag acht arrestaties verricht in het onderzoek naar de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn vriendin Martina Kusnirova. Ook zijn er donderdagochtend verschillende huiszoekingen gedaan, zo meldt de Slowaakse krant Denník donderdag.

De Slowaakse politie bevestigt de aanhoudingen, maar wil geen informatie geven over de identiteit van de verdachten. Volgens de lokale televisiezender TV Markíza is het zeker dat voormalig politieagent Tomás S. en zijn neef Miroslav M. zich onder de arrestanten bevinden. S. zou ook als lijfwacht bij een beveiligingsbedrijf werkzaam zijn geweest. Het is niet duidelijk waar zij van worden verdacht.

Publicaties over maffia

Kuciak en Kusnirova werden op 25 februari doodgeschoten in hun huis in Veľká Mača, op zo’n zestig kilometer ten oosten van de hoofdstad Bratislava. Kuciak werd gevonden met schotwonden in zijn borst, zijn vriendin was in haar hoofd geschoten. De 27-jarige onderzoeksjournalist deed onderzoek naar belastingfraude en maffianetwerken. Zijn onvoltooide verhalen zijn postuum gepubliceerd in Slowaakse media en de Duitse krant Die Welt.

Vlak na de dubbele moord pakte de Slowaakse politie al zeven verdachten op. Een van de verdachten zou Antonino Vadala zijn, een Italiaanse zakenman die banden zou hebben met de Italiaanse maffia. Vadala was de hoofdfiguur in een van de laatste verhalen van Kuciak. Ook onthulde de journalist dat bij een fraudezaak met Europese subsidies geld terecht zou zijn gekomen bij de Calabrese maffia, de ‘Ndrangheta.

Het is op dit moment onduidelijk of er overlap bestaat tussen de verdachten van beide arrestaties, zegt NRC-correspondent Roeland Termote. “Tot dusver zijn er geen aanwijzingen dat het om dezelfde groep mensen gaat.”

De moord op Kuciak en zijn partner heeft veel losgemaakt in Slowakije. Na massale protesten moest premier Robert Fico opstappen, net als twee van zijn ministers en een politiechef.