Comcast wint biedingsstrijd om Sky

Amerikaanse media

Mediaconcerns 21st Century Fox en Disney verkopen hun belang van 39 procent in de Britse betaalzender Sky aan Comcast. Dit Amerikaanse kabel-, tv- en telecombedrijf won zaterdag via een veiling de biedingsstrijd rond Sky van Fox. Disney staat op het punt het Amerikaanse Fox over te nemen en was daardoor bij de bieding betrokken.

Comcast bood 29,7 miljard pond (ruim 33 miljard euro) voor Sky dat met zijn betaalzenders actief is in meerdere Europese landen. Mediamagnaat Rupert Murdoch van Fox beëindigt met de verkoop na dertig jaar de relatie met Sky. Dat bedrijf bood als eerste in Groot-Brittannië betaaltelevisie aan.

Met de beslissing van Murdoch (en Disney) krijgt Comcast volledige controle over de Britse ondernemng. Fox krijgt voor zijn resterende belang 11,6 miljard pond (13 miljard euro).

Onder toezicht van de Britse mededingingsautoriteit kregen de twee gegadigden afgelopen weekeinde de kans om via een ongebruikelijke veiling hun beslissende biedingen te doen. Die veiling begon vrijdag en bestond uit drie rondes. Fox kreeg in de eerste ronde de kans het eerdere bod te verhogen, waarna Comcast in de tweede ronde een tegenbod mocht doen. Dat leidde tot een derde en laatste ronde waarin de mediagiganten een laatste bod mochten uitbrengen. Comcast bleek bereid 17,28 pond per aandeel te betalen, ongeveer 10 procent meer dan het bod van Fox.