Verkoop vaccins tegen meningokokken W stijgt enorm

In de maand september werden dertig keer zoveel vaccins verkocht als in de maand juni.

Foto Getty Images

Vaccins tegen meningokokken W zijn in de maand september bijna dertig keer vaker verkocht als de eerste helft van dit jaar. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK), die het aantal verstrekte vaccins via Nederlandse apotheken telt. Bij de statistieken werden vaccins die via het RIVM werden verstrekt, niet meegerekend.

In september zijn nu al meer dan zesduizend vaccins afgenomen. “Dat aantal zal nog oplopen omdat we nu nog geen data over de eerste weken van september hebben van alle apotheken”, schrijft een SFK-woordvoerder in een mail aan NRC. “En de maand is natuurlijk nog niet afgelopen.”

Sommige fabrikanten zijn door de explosief gestegen vraag door hun voorraad heen. Tot drie maanden geleden verkochten alle apothekers samen maandelijks zo’n 150 tot 200 vaccins tegen de bacteriële infectie. In mei was dat gestegen tot 400, in juni naar 2.650.

Lees ook: Waarom worden niet alle tieners gevaccineerd tegen meningokokken?

Meer doden

Vorig jaar werden tachtig mensen ziek door een infectie met de meningokokbacterie. Elf van hen overleefden het niet. Tot en met augustus registreerde het RIVM al evenveel zieken, van wie achttien mensen overleden.

SFK-manager Jeroen Lukaart zegt in een telefoongesprek dat de grootste stijging in het Gooi is te zien. “Lokaal zijn er grote toenamen in de verstrekkingen, maar apotheken elders in het land merken soms helemaal niets van een stijging.”

Lees ook: Moeten we wel of niet prikken tegen meningokokken?

Eerder deze maand maakte het RIVM bekend dat vanaf 1 oktober 130.000 14-jarigen worden uitgenodigd voor een inenting tegen meningokokken. Volgend jaar worden ook alle 15-, 16- en 17-jarigen uitgenodigd: zo’n 860.000 jongeren.

Het RIVM focust zich op jongeren, omdat dankzij hun intensieve sociale contacten het virus zich extra snel verspreid. Ook zijn zij vaker dragers van meningokokken. Ongeveer één op de vijf jongeren draagt de bacterie bij zich in neus- en keelholte, zonder daar overigens last van te hebben. De kans dat iemand ziek wordt, is volgens de GGD erg gering.

De meningokokbacterie is van mens op mens overdraagbaar en is vooral gevaarlijk voor kinderen en ouderen. Besmetting kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging.