‘Verdachte gifgasaanval Salisbury blijkt hoge Russische officier’

Journalistiek collectief Bellingcat zegt de echte naam van een van de verdachten te hebben achterhaald.

Screenshot van het interview met 'Roeslan Bosjirov' (links) en 'Aleksandr Petrov'. Bosjirov zou in werkelijkheid een Russische kolonel zijn.
Screenshot van het interview met 'Roeslan Bosjirov' (links) en 'Aleksandr Petrov'. Bosjirov zou in werkelijkheid een Russische kolonel zijn. Foto Russia Today

Het journalistieke onderzoekscollectief Bellingcat heeft woensdag de mogelijke identiteit van een van de verdachten achter de gifgasaanval in het Engelse Salisbury bekendgemaakt. Het zou gaan om een hoge Russische officier, die tot nu toe enkel bekend was onder de naam Roeslan Bosjirov. Volgens Bellingcat is zijn echte naam Anatoli Vladimirovitsj Tsjepiga en hoort hij bij de Russische militaire inlichtingendienst GROe.

Russische en Britse autoriteiten hebben niet officieel bevestigd dat Roeslan Bosjirov inderdaad Tsjepiga is. Wel plaatste de Britse minister van Defensie Gavin Williamson woensdagavond een tweet met de volgende tekst: “De ware identiteit van een van de verdachten in de Salisbury-zaak is onthuld, het gaat om een Russische kolonel. Ik wil iedereen die zo hard aan deze zaak werkt, bedanken”. Later verwijderde Williamson de tweet om onduidelijke redenen.

‘Gewone toeristen’

Eerder deze maand werden twee Russen, Aleksandr Petrov en Roeslan Bosjirov, door de Britse autoriteiten beschuldigd van poging tot moord. De twee beweerden in een televisie-interview met de Russische zender RT dat ze “gewone toeristen” waren. Bellingcat stelt nu na onderzoek dat een van hen, ‘Bosjirov’, eigenlijk de hoge Russische officier Tsjepiga is. De twee worden ervan verdacht de oud-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia in Salisbury te hebben vergiftigd met het Sovjet-gif novitsjok.

Lees ook over de verspreiding van novitsjok in het Westen

Vader en dochter werden in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis, maar overleefden de aanval wel. De 44-jarige Dawn Sturgess, die begin juli per ongeluk ook met het zenuwgas in aanraking kwam, stierf in het ziekenhuis.

‘Aanval door Rusland uitgevoerd’

Bellingcat schrijft dat Anatoli Tsjepiga is geboren in Nikolajevka, een dorp in het verre oosten van Rusland, vlak bij grens met China. Volgens het collectief is hiermee onomstotelijk bewijs geleverd dat de aanval wel degelijk door Russische agenten is uitgevoerd, een aantijging die Moskou eerder stellig ontkende. Inmiddels houdt president Poetin vol dat het gaat om gewone burgers en niet om spionnen.

Tussen 2003 en 2010 zou Tsjepiga zijn alias Roeslan Bosjirov hebben opgetuigd. In 2014 kreeg hij een belangrijke onderscheiding, Hero of the Russian Federation - deze wordt uitgereikt aan personen die veel hebben gedaan voor Rusland. Tsjepiga zou de onderscheiding hebben gekregen voor zijn bijdrage aan een “vredesmissie”. Ook zou hij een belangrijke rol hebben gehad in de Tweede Tsjetsjeense Oorlog.

Jaarboeken

Om erachter te komen wie Bosjirov, legde Bellingcat contact met Russische militairen om te informeren naar speciale opleidingen die militairen voor geheime operaties in West-Europa trainen.

Van de opleiding met de beste reputatie, de Far Eastern Military Command Academy, werden jaarboeken doorgenomen. Die foto’s werden vervolgens naast de beelden van Bosjirov en Petrov gelegd. Een van de foto’s verwees naar een missie in Tsjetsjenië en de speciale onderscheiding. Een zoekopdracht op internet linkte die twee zoekopdrachten en de opleiding aan de naam Tsjepiga.

Bekijk hier fragmenten uit het interview met ‘Petrov’ en ‘Bosjirov’:

Correctie (28 september 2018): In een eerdere versie van dit stuk werd Tsjepiga foutief Tsjepig genoemd. Zijn gemelde geboorteplaats, ‘Nikolaevka’ werd gesitueerd in Bulgarije. Bedoeld werd een dorp met de naam Nikolajevka in de oostelijke Russische regio Amoer. Beide zaken zijn hierboven verbeterd.