Tjeerd Royaards maakt beste politieke tekening 2018

Inktspotprijs 2018 Royaards tekening zet het migrantendebat op scherp. „Je gaat denken, zonder dat je een conclusie wordt opgedrongen.”

De winnende prent ‘Goede migrant, slechte migrant?’
De winnende prent ‘Goede migrant, slechte migrant?’ Tjeerd Royaards

. Tjeerd Royaards heeft dinsdag de Inktspotprijs 2018 gewonnen. De Amsterdamse tekenaar krijgt de onderscheiding voor zijn cartoon ‘Goede migrant, slechte migrant?’. Royaards, wiens werk verschijnt op Joop.nl, in NRC en in buitenlandse publicaties als The Guardian, gaf in mei zijn visuele commentaar op de spectaculaire redding van het jongetje dat aan een balkon in Parijs hing. Een migrant uit Mali klom razendsnel omhoog en redde zo de kleuter. Deze actie van de illegaal in Frankrijk verblijvende Mamoudou Gassama (22) werd gefilmd en miljoenen keren gedeeld op sociale media.

Gassama werd de ‘Spider-Man van het achttiende arrondissement’ genoemd. Hij mocht uiteindelijk in Frankrijk blijven.

Dus dat moet je doen om een verblijfsvergunning te krijgen, vroeg tekenaar Royaards zich af. Terwijl al die andere, net zo hopeloze maar onbekende migranten de toegang tot de Europese Unie wordt ontzegd?

„Begrijp me niet verkeerd”, stelde Royaards in mei in een aantal kranten. „Ik gun het deze man van harte dat hij een verblijfsvergunning en een baan heeft gekregen. Maar wat zegt het over andere migranten?” Moeten zij heldendaden verrichten om als mens gezien te worden, aldus Royaards.

Juryvoorzitter Xander van der Wulp: „In één simpel plaatje zet de winnaar van de Inktspotprijs 2018 het migrantendebat op scherp. Je gaat denken, zonder dat je een conclusie wordt opgedrongen.”

De Inktspotprijs van de Stichting Pers & Prent is de jaarlijkse onderscheiding voor de beste politieke tekening van het afgelopen jaar.

Cartoonist Tom Janssen kreeg de tweede prijs voor zijn tekening ‘Geen dividendbelasting’ in Trouw. De derde prijs ging naar Joep Bertrams, ‘De schepping’ in De Limburger.