Spraakmakende affiches

Grafisch vormgever Anthon Beeke (78) overleden

De bekroonde Nederlandse grafisch vormgever Anthon Beeke is dinsdagmiddag op 78-jarige leeftijd in Amsterdam overleden aan een herseninfarct. Dat meldt persbureau ANP. Op de dertigste editie van KunstRAI in 2014 was een tentoonstelling van zijn affiches. Met zijn provocerende beeldtaal zorgde hij menigmaal voor een relletje, schreef NRC-kunstredacteur Arjen Ribbens in 2011. Zoals Beekes in 1970 uitgebrachte ‘blote meisjes alfabet’. En het spraakmakende affiche voor het Shakespearetoneelstuk Troilus en Cressida, waarvoor hij een naakte, voorovergebogen vrouw van achter fotografeerde, als de kont van een paard. In 1981 trokken hierdoor mensen met verfkwasten de straat op, om de vagina’s weg te schilderen. Het affiche is opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam. (NRC)