Opinie

Praat diabetespatiënten geen schuld aan

Leefstijlverandering

Spanning en verdriet

Leefstijl zou in het curriculum bij geneeskunde moeten zitten, zegt huisarts Tamara de Weijer in een interview over diabetespatiënten (Ik denk dat 50 tot 70 procent kan stoppen met pillen slikken, 23/09).

Die nadruk op leefstijl bevestigt helaas het beeld dat diabetes type 2 je eigen schuld zou zijn. Probeer zelf maar eens je levensstijl te veranderen en altijd bij te houden wat je eet. Je voelt je dan steeds schuldig als je snoept of weer te weinig beweegt. Ondanks alle inspanningen heb je dan steeds het gevoel dat je faalt (want toch dat gebakje gegeten) en telkens weer het idee dat je verantwoording moet afleggen.

Boude uitspraken zoals die van Tamara de Weijer houden dat idee in stand en dat is kwalijk. Aan mijn partner zie ik hoeveel (in)spanning en verdriet het leven met diabetes type 2 met zich meebrengt. Denk daarom goed na voordat je zegt dat mensen met diabetes type 2 „gewoon” wat beter moeten eten en meer bewegen.


via nrc.nl

Corr. & Aanvullingen

Doelman

In Doelman FC Groningen vast na agressie tegen conducteurs (24/09) stond dat de trainer Jordy Buijs heet. Dat klopt niet. Hij heet Danny Buijs.

IKON-journalisten

In Opdrachtgever moord IKON-journalisten gevonden (24/09) stond dat het lange tijd onduidelijk bleef of het om een doelbewuste actie ging. Dat is onjuist. Al daags na het incident schreven media dat het leger gericht op de journalisten schoot.