Overleden

Grafisch vormgever Anthon Beeke (78)

Anthon Beeke in 2010
Anthon Beeke in 2010 Foto Roger Cremers

De Nederlandse grafisch vormgever Anthon Beeke is dinsdagmiddag op 78-jarige leeftijd overleden in Amsterdam aan de gevolgen van een herseninfarct. Met zijn provocerende beeldtaal zorgde Beeke geregeld voor een relletje, zoals zijn in 1970 uitgebrachte ‘blote meisjes alfabet’. Ook Beekes affiche uit 1981 voor het Shakespeare-toneelstuk Troilus en Cressida, waarvoor hij een blote, voorovergebogen vrouw van achter fotografeerde, was omstreden. Het aanplakbiljet is opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Veel van zijn ontwerpen vielen in de prijzen. Beeke doceerde jarenlang aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hij had een eigen studio, maar moest die in 2010 stopzetten vanwege gezondheidsproblemen. Een jaar eerder werd hij getroffen door een herseninfarct. (NRC)