Oprichters Instagram nemen ontslag bij Facebook

Sociale media Kevin Systrom en Mike Krieger geven geen reden voor hun vertrek. Er zou onenigheid zijn over de strategie van Instagram.

Deze foto van het Instagramkantoor werd gemaakt in 2011. Kevin Systrom staat en praat met Mike Krieger (rechtsonder).
Deze foto van het Instagramkantoor werd gemaakt in 2011. Kevin Systrom staat en praat met Mike Krieger (rechtsonder). Foto AP

De oprichters van Instagram, de huidige bestuursvoorzitter Kevin Systrom en financieel directeur Mike Krieger, hebben hun ontslag ingediend bij moederbedrijf Facebook. Ze willen hun „nieuwsgierigheid en creativiteit weer ontdekken”, schrijven ze in een verklaring.

Ze geven verder geen uitleg voor hun vertrek. Bronnen stellen tegenover persbureau Bloomberg dat hun vertrek volgt op recente aanvaringen met Facebook-topman Mark Zuckerberg over de strategie van Instagram. Zuckerberg zou zich de laatste tijd dagelijks bemoeien met zijn dochterbedrijf, dat steeds belangrijker wordt voor de toekomst van Facebook. Dat leidde tot frustratie bij de oprichters, aldus Bloomberg.

Ook tegen het blog Techcrunch spreken bronnen over toenemende spanning tussen Instagram en Facebook over de onafhankelijkheid van Instagram. Zuckerberg wil volgens bronnen van Techcrunch de platforms integreren, door bijvoorbeeld Facebook-posts in Instagram te tonen. Daarmee wil hij Facebook, dat te kampen heeft met dalende bezoekcijfers, een zet geven.

Crisis bij Facebook

Het vertrek van de oprichters betekent een nieuwe uitdaging voor Facebook, dat onder vuur ligt vanwege privacyschandalen en buitenlandse beïnvloeding op het platform. Het aantal gebruikers (2,23 miljard halverwege dit jaar) en de omzet (13,23 miljard dollar) stegen dit jaar minder hard dan verwacht.

Tegelijkertijd blijft het merk Instagram onaangetast en bovendien populair onder jongeren, een moeilijk bereikbare groep voor Facebook. Het aantal gebruikers van de fotoapp blijft stijgen, naar maandelijks meer dan een miljard mensen. Het is daarmee de belangrijkste bron voor advertentie-inkomsten buiten de tijdlijn van Facebook zelf, schrijft Techcrunch.

Maar het vertrek van de topmannen lijkt te zorgen voor onzekerheid over de toekomst van de app. Zo zeggen bronnen tegen Bloomberg te verwachten dat Instagram zonder de oprichters verder geïntegreerd zal worden en „steeds meer zal opereren als productafdeling van het grote bedrijf, dan als onafhankelijke operatie”.

Afgelopen mei maakte ook de oprichter van WhatsApp, een ander belangrijk dochterbedrijf van Facebook, zijn vertrek bekend. Jan Koum stond bekend als privacyvoorvechter binnen Facebook en zou ontevreden zijn met aanpassingen die het moederbedrijf wilde doorvoeren op het gebied van privacy en databeveiliging bij WhatsApp.

Systrom en Krieger richtten Instagram op in 2010, twee jaar later kocht Facebook het voor 1 miljard dollar, vlak voor het fotoplatform voor het publiek toegankelijk werd. In hun verklaring schrijven ze: „We zijn gegroeid van een team met dertien mensen naar meer dan duizend, met kantoren over de hele wereld, terwijl we producten maakten die gebruikt en gewaardeerd worden door een gemeenschap van meer dan een miljard.”