Nekkramp

Forse stijging verkoop vaccins tegen meningokokken

Vaccins tegen meningokokken W zijn in september dertig keer vaker verkocht dan in de eerste maanden van dit jaar. Het gaat deze maand om meer dan zesduizend inentingen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen, die het aantal via apotheken verstrekte vaccins telt. Bij de statistieken werden door het RIVM verstrekte vaccins niet meegerekend. Sommige fabrikanten zijn door de gestegen vraag door hun voorraad heen. Vorig jaar werden tachtig mensen ziek door een infectie met de meningokokbacterie. Elf van hen overleden. Tot en met augustus registreerde het RIVM evenveel zieken, van wie achttien mensen overleden. Deze maand maakte het RIVM bekend dat vanaf 1 oktober 130.000 14-jarigen worden uitgenodigd voor een inenting tegen meningokokken. (NRC)