Minister Kaag investeert miljoenen in onderwijs na verzoek van Rihanna

Rihanna’s tweet zou niet de aanleiding zijn geweest voor de investering in het zogenoemde Global Partnership for Education.

Minister Kaag maakte de investeringen bekend tijdens de VN-top in New York.
Minister Kaag maakte de investeringen bekend tijdens de VN-top in New York. Foto Jerry Lampen/ANP

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, D66) investeert de komende vijf jaar 20 miljoen euro per jaar in de verbetering van het onderwijs in ontwikkelingslanden. Dat kondigde zij aan bij de VN-top in New York. Het geld gaat naar het Global Partnership for Education (GPE). Zangeres Rihanna riep Kaag in augustus via Twitter op om precies dit bedrag (maar dan in dollars) te storten aan het GPE.

De Barbadiaanse zangeres is ambassadeur van het GPE. Volgens de NOS ontkent Kaag dat Rihanna’s oproep de reden was voor de investering. De toekenning van het bedrag aan het GPE zou een “eigenstandig besluit van de minister” zijn. In New York zei Kaag dat zij investeert in onderwijs omdat “het vrouwen en jongeren kansen op beter werk en een fatsoenlijk inkomen biedt”.

Twitter avatar SigridKaag Sigrid Kaag Onderwijs is cruciaal. Biedt vrouwen en jongeren kansen op beter werk en een fatsoenlijk inkomen. Daarom steunen we toegang tot onderwijs in ontwikkelingslanden. #UNGA #perspectief https://t.co/TptNYWQDgK https://t.co/CTKDAx6OxH

High Level Week

Kaag investeert niet alleen in het GPE, ook Education Cannot Wait kan eenmalig rekenen op 15 miljoen euro. Deze organisatie zet zich in voor beter onderwijs in crisisgebieden. De Global Financing Facility, die landen helpt bij het opzetten van een geschikte gezondheidszorg voor vrouwen, krijgt 58,6 miljoen.

Lees ook: Met minister Kaag naar Congo

In New York vindt momenteel de zogenoemde High Level Week plaats, de aftrap van het vergaderseizoen van de Algemene Vergadering van de VN. Op de agenda staan onder meer duurzaamheid, vredeshandhaving en nucleaire wapens.