Opinie

Kyoko kookt tegen tinnitus

Frits Abrahams

Eindelijk leek de remedie gevonden tegen tinnitus, die extreme oorsuizingen waar zoveel mensen last van hebben. Ik las het in een advertentie op de website van de Amerikaanse nieuwszender CNN. Meteen besefte ik dat dit nieuws de gekwelde tinnituslijders onder de NRC-lezers niet mocht worden onthouden. Breaking News!

Dus surfte ik braaf naar de website van het Tonaki Tinnitus Protocol. Daar kreeg ik uitgebreid uitleg van ene Todd Carson, een ogenschijnlijk keurige vijftiger die bijna – niet helemaal – tot tranen geroerd werd toen hij vertelde over de door tinnitus veroorzaakte martelingen die zijn vrouw Jo had moeten doorstaan. Ze was er depressief van geworden en had zelfmoord overwogen.

Carson waarschuwde ons voor de tinnitusindustrie waar fortuinen worden verdiend aan medicijnen die niet deugen, omdat tinnitus nu eenmaal tot voor kort ongeneesbaar was. Dankzij hem was daar nu verandering in gekomen.

Het klonk reuze sympathiek totdat hij een wondermiddel begon aan te prijzen dat maar 25 dollar kostte en je toch al in 21 dagen van die vervloekte tinnitus kon afhelpen. Wat Jo was gelukt, moest ons ook kunnen lukken, dacht hij. En hij voegde er haastig aan toe dat hij het niet voor het geld deed; hij vroeg alleen een bedragje om te kunnen werken aan de ontwikkeling van het medicijn. Misschien kon hij ons dan nóg sneller genezen.

Het wonderbaarlijke toeval wilde dat Carson, een politieman, ooit voor een militaire training op het Japanse eilandje Tonaki belandde. Het telt vierhonderd inwoners en ligt bij het veel grotere eiland Okinawa. Op Tonaki kwam Carson in contact met een oudere vrouw, Kyoko geheten. Ze stond op straat te koken en Carson werd getroffen door de heerlijke geuren die uit haar pannen opstegen.

Hij vertelde Kyoko over de tinnitus van zijn vrouw, waarna zij een kookboek met een genezend recept haalde. Jo hoefde nooit meer naar de oorarts als ze maar wat nuttige ingrediënten uit de plaatselijke keuken gebruikte: imo (zoete aardappel), kombu (zeewier), natto (sojabonen) en nog wat inheems voedsel.

Kyoko had niets te veel beloofd. Binnen 21 dagen was Jo genezen. Het beschadigde weefsel rond haar gehoorzenuw – wat een van de oorzaken van tinnitus kan zijn – was dankzij het voedsel genezen. Mooi toch?

Zeker, te mooi zelfs om waar te zijn. De advertentie prikkelde wat slimme Amerikanen tot nader onderzoek. Zij brachten op internet vernietigend verslag uit. Todd Carson bleek niet te bestaan, vermoedelijk werd hij gespeeld door een acteur. Zijn verhaal – oude vrouw, eiland, genezende spullen – was al eens in een ander pseudomedisch verband gebruikt. Kortom, het Tonaki Tinnitus Protocol was het geestesproduct van fantasierijke Amerikanen, die ook een graantje uit de door hen gehekelde tinnitusindustrie wilden meepikken.

Het is een interessant fenomeen: onder verwijzing naar misstanden in de reguliere gezondheidszorg voeg je een nieuwe misstand toe. Nieuw is dat overigens niet, zoals patiënten van alternatieve genezers weten, maar het blijft brutaal.

Zelf vind ik het jammer dat Kyoko niet bestaat. Zo’n oude vrouw die mompelend boven haar dampende, geurige pannen staat en je wil behoeden voor de ellende in het leven – het zou je moeder kunnen zijn.