DNB: meerdere banken doen te weinig om witwassen te bestrijden

In de brief aan Hoekstra schrijft DNB-directeur Else Bos ook dat ING nog lange tijd onder verscherpt toezicht zal staan bij haar bank.

Else Bos reageert op vragen van minister van Financiën Wopke Hoekstra.
Else Bos reageert op vragen van minister van Financiën Wopke Hoekstra. Foto Remko de Waal/ANP

Niet alleen ING is niet scherp genoeg op witwaspraktijken die mogelijk uitgevoerd worden met haar rekeningen. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) hebben meer banken hun zaakjes niet op orde als het gaat om witwasbestrijding. In een brief aan minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) zegt DNB-directeur Else Bos dat “de poortwachtersfunctie binnen de bankensector te vaak onvoldoende op orde is”.

Volgens Bos onderzoeken verschillende banken hun klanten niet goed genoeg. Ook worden de transacties die zij uitvoeren niet goed gecontroleerd. Meerdere banken hebben maatregelen moeten treffen nadat overtredingen werden geconstateerd. De centrale bank benadrukt dat de Nederlandse banken hard hun best moeten blijven doen om financiële criminaliteit tegen te gaan. Bos noemt de banken niet bij naam.

Lees ook: Waar was DNB toen het bij ING misging?

DNB reageert in de brief op vragen van minister Hoekstra, die in kaart wil brengen in hoeverre de zogenoemde Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) wordt nageleefd. De wet kwam in de schijnwerpers te staan toen bekend werd dat ING een miljoenenschikking heeft getroffen met het OM vanwege “ernstige nalatigheid” bij de toezicht op witwassen.

ING lang onder verscherpt toezicht

In de brief aan Hoekstra schrijft Bos ook dat ING nog lange tijd onder verscherpt toezicht zal staan bij haar bank. De centrale bank zal hierbij “niet aarzelen” opnieuw in te grijpen, mocht ING opnieuw over de schreef gaan. DNB kan onder meer boetes uitdelen en vergunningen intrekken, schrijft Bos. Het zal volgens de directeur “een langdurig en intensief proces” zijn voordat ING haar controlerende functie goed uitvoert.

Bos schrijft tot slot dat DNB vindt dat er op internationaal niveau beter moet worden samengewerkt om witwassen en terrorismefinanciering in Europa tegen te gaan. Dit is in lijn met voornemens van de Europese Commissie.

Correctie (26 september 2018): In een eerdere versie van dit stuk werd de naam van de minister van Financiën abusievelijk als Wobke Hoekstra geschreven. Dat klopt niet. Hij heet Wopke Hoekstra. Hierboven is dat aangepast.