Dennis wint wereldtitel tijdrijden, Dumoulin tweede

De Australiër Rohan Dennis was maar liefst 81 seconden sneller dan Dumoulin. De Nederlander, de winnaar van vorig jaar, bleef nipt de Belg Campenaerts voor.

De Australiër Rohan Dennis was maar liefst 81 seconden sneller dan Tom Dumoulin.
De Australiër Rohan Dennis was maar liefst 81 seconden sneller dan Tom Dumoulin. Foto Manuel Bruque/EPA

Het is Tom Dumoulin niet gelukt om zijn wereldtitel tijdrijden te prolongeren. In het Oostenrijkse Innsbruck won de Nederlandse specialist woensdag zilver door achter winnaar Rohan Dennis te eindigen. De Australiër was maar liefst 81 seconden sneller op het parcours van 52 kilometer. De Belg Victor Campenaerts werd nipt derde, hij gaf slechts een halve seconde toe op Dumoulin.

Dennis won nooit eerder het WK tijdrijden. Zijn beste prestatie was de vijfde plaats in 2014. De renner van BMC is dit jaar goed in vorm. Begin deze maand won hij twee tijdritten in de Ronde van Spanje. Ook won hij eerder dit jaar een tijdrit in de Ronde van Italië, Dumoulin eindigde toen als derde.

Voor Dumoulin is dit het jaar van de tweede plaatsen. Hij eindigde zowel in de Giro als in de Tour de France op de tweede plek in het eindklassement.

Dennis was overduidelijk de sterkste

Op het heuvelachtige parcours in Innsbruck gaf Dumoulin bij het eerste meet na 16,6 kilometer 9 seconden toe op Dennis. In het resterende deel van de tijdrit kon hij deze achterstand niet meer goedmaken.

Ook tijdens de 5 kilometer lange klim bleef Dennis zijn voorsprong verder uitbouwen. Bij het tweede meetpunt, na 35 kilometer, had de 28-jarige Australiër al meer dan een minuut voorsprong op Dumoulin en kon het bijna niet meer misgaan. Tegen de verzamelde pers zei de winnaar:

“Ik overwoog om juichend over de finish te komen, maar heb dat toch maar niet gedaan. Je weet het nooit”.

Dennis was zo sterk dat hij tijdens de rit zowel de Spaanse tijdritkampioen Jonathan Castroviejo als de Wit-Russische oud-wereldkampioen Vasil Kirijenka inhaalde. Wilco Kelderman eindigde op de zestiende plek op meer dan vier minuten van Dennis. Tijdritspecialist Jos van Emden werd twintigste.