Boete voor kartelafspraken Philips blijft in stand

Philips werd in 2014 schuldig bevonden aan kartelafspraken met drie andere chipproducenten.

Foto Sander Koning/EPA

De boete van 20 miljoen euro die Philips in 2014 kreeg opgelegd wegens kartelafspraken met chipproducenten blijft staan. Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald (pdf).

De afspraken werden gemaakt tussen Philips, het Duitse Infineon, het Japanse Renesas en het Zuid-Koreaanse Samsung. Samen kregen de vier bedrijven van de Europese Commissie boetes van in totaal 138 miljoen euro opgelegd. Samsung moest 35 miljoen betalen, Renesas kreeg geen straf omdat dat bedrijf het kartel aan het licht bracht. De hoogste boete (83 miljoen) was voor Infineon, dat samen met Philips het vonnis van de Commissie aanvocht. Zij betwistten dat er sprake was van een kartel.

Infineon

De boete van Philips blijft staan, maar de zaak tegen Infineon moet van het Hof wel opnieuw worden behandeld. Er moet worden onderzocht of de hoogte van de boete redelijk is, omdat niet alle kartelcontacten waar dat concern van beschuldigd werd, bewezen zijn.

Philips stootte zijn chipdivisie in 2006 af onder de naam NXP Semiconductors. De kartelafspraken vonden plaats tussen 2003 en 2005. De bedrijven wisselden informatie uit over prijzen, klanten en productiecapaciteit van chips in mobiele telefoons, bankpassen en paspoorten. Tegen de uitspraak van woensdag kan geen beroep worden aangetekend.