Coalitie

Kritiek op plan rechtsbijstand

Binnen de coalitie is forse kritiek op het plan van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) om te bezuinigen op de rechtsbijstand door rechtsgebieden uit te sluiten. Dekker overweegt onder meer om zaken in het civiel en bestuursrecht uit te sluiten van door de overheid gesubsidieerde rechtshulp.

Dat gaat in tegen het regeerakkoord, waarin is afgesproken dat bij een „herziening” van de rechtsbijstand geen rechtsgebieden mogen worden geschrapt. Kamerleden van coalitiepartijen CDA, D66 en VVD benadrukken dat Dekker zich aan het regeerakkoord moet houden.

Dinsdag publiceerde NRC uit het plan van Dekker, waaruit blijkt dat het kabinet wil bezuinigen op het stelsel van rechtsbijstand omdat het nu te duur zou zijn – ruim 400 miljoen euro per jaar.

„Dat zou onacceptabel zijn”, aldus Tweede Kamerlid Maarten Groothuizen (D66). „De toegang tot het recht voor mensen met een kleine portemonnee moet bij gegarandeerd blijven in de plannen.” Ook volgens CDA’er Chris van Dam is het „knetterhelder” wat in het regeerakkoord staat.

De definitieve plannen van Dekker komen naar verwachting later dit najaar. (NRC)