Anne-Wil Duthler

Eerste Kamer onderzoekt regels rondom belangenverstrengeling

De Eerste Kamer gaat zijn eigen regels voor nevenfuncties en dreigende belangenverstrengeling onderzoeken. Dat hebben de fractievoorzitters dinsdag afgesproken, schrijft dagblad Trouw woensdag. De griffier van de senaat zal inventariseren of de huidige regels nog actueel zijn. Later dit jaar volgt een speciale bijeenkomst om die inventarisatie te bespreken. Aanleiding voor het onderzoek is de zaak rond VVD-senator Anne-Wil Duthler. Haar bureau Duthler Associates bracht in 2013 (betaald) advies uit over de Wet maatschappelijke ondersteuning. In de zomer van 2014 stemde de senaat over die wet, die met één stem meerderheid werd aangenomen. Duthler stemde ook mee. De Raad van Europa waarschuwde in 2014 al dat de Eerste Kamer zijn eigen integriteit beter moest bewaken. (NRC)