Acteur Bill Cosby veroordeeld tot een celstraf van drie tot tien jaar

Seksueel Misbruik

Acteur Bill Cosby (81) is dinsdag veroordeeld tot drie tot tien jaar cel wegens seksueel misbruik. Een jury in Philadelphia oordeelde eerder al dat Cosby schuldig is aan het drogeren en misbruiken van een toenmalige vriendin, Andrea Constand, in 2004 in zijn woning.

„Het is tijd voor gerechtigheid, meneer Cosby”, zei de rechter volgens persbureau AP. Het hof oordeelde dat Cosby „seksueel gewelddadig” is en bepaalde dat hij maandelijks therapiesessies zal moeten volgen. Cosby kreeg ook een boete van 25.000 dollar (ruim 21.000 euro). De aanklagers hadden vijf tot tien jaar gevangenisstraf geëist. De verdediging pleitte voor huisarrest, maar de rechter oordeelde dat de acteur meteen naar de gevangenis moet.

Cosby’s advocaten wilden dat hij tegen betaling van borg op vrije voeten zou blijven tot een hoger beroep. Ook dat verzoek werd afgewezen.

Eerder dit jaar slaagde een jury er niet in om tot een oordeel te komen. In april werd Cosby schuldig bevonden; dinsdag bepaalde een rechter de definitieve strafmaat.

Van de zestig vrouwen die Cosby beschuldigen van misbruik was de zaak-Constand de enige die nog niet was verjaard. Twee andere vrouwen die stelden door Cosby misbruikt te zijn, zeiden zondag dat ze hoopten op een celstraf: „Hij moet beseffen wat hij heeft gedaan.”

Cosby zelf hoorde het vonnis zwijgend aan, hij betuigde geen spijt.