Zweedse premier Löfven weggestemd door parlement

De verkiezingen eerder deze maand hebben voor grote verdeeldheid in het parlement gezorgd. Er moet nu een nieuwe regering worden gevormd.

De Zweedse premier Stefan Löfven is dinsdag weggestemd door het parlement.
De Zweedse premier Stefan Löfven is dinsdag weggestemd door het parlement. Foto Hannibal Hanschke/Reuters

De Zweedse premier en sociaal-democraat Stefan Löfven is dinsdag weggestemd nadat hij tijdens een motie van vertrouwen niet voldoende steun kreeg. De premier kreeg 204 stemmen tegen en 142 voor. Löfven moest na de parlementsverkiezingen eerder deze maand voldoende steun krijgen van het parlement om een nieuw kabinet te vormen. Dat is hem nu niet gelukt. De sociaal-democraten verloren tijdens de afgelopen parlementsverkiezingen maar bleef de grootste van het land.

Lees ook dit portret van de leider van de SD: Door deze man groeit radicaal-rechts in immigratieland Zweden

Löfven, die het land sinds 2014 leidde, blijft aan als demissionair premier. De verkiezingen zorgden voor grote verdeeldheid in het parlement. Zowel het centrum-linkse blok als het centrum-rechtse blok verloor en kreeg niet genoeg stemmen om een meerderheid in het parlement te vormen. Links won één zetel meer dan het centrum-rechtse blok.

Radicaal-rechts

De grote winnaar van de verkiezingen is de radicaal-rechtse partij Zweden-Democraten (SD) maar zowel het linkse als het rechtse blok wil niet met de partij samenwerken. Löfven liet vlak na de stemming al weten niets te zien in een nieuwe gang naar de stembus. Volgens hem zit het Zweedse volk niet te wachten op nieuwe verkiezingen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt er dus een minderheidskabinet gevormd, wat gebruikelijk is in het land.

Correctie: in een eerder versie van dit artikel stond dat de premier was weggestemd na een motie van wantrouwen. Dat bleek niet te kloppen en is aangepast. Het ging om een motie van vertrouwen.