Nieuwe regering

Zweedse parlement stemt premier Löfven weg

De Zweedse premier en sociaal-democraat Stefan Löfven is dinsdag weggestemd nadat een motie van wantrouwen door een ruime meerderheid van het parlement was aangenomen. Die was wettelijk verplicht nadat de verkiezingen eerder deze maand voor een diepe verdeeldheid in het parlement zorgden. De sociaal-democraten verloren tijdens de afgelopen parlementsverkiezingen maar bleef de grootste van het land. Löfven, die het land sinds 2014 leidde, blijft aan als demissionair premier. Zowel het centrum-linkse blok als het centrum-rechtse blok verloor bij de verkiezingen en kreeg niet genoeg stemmen om een meerderheid in het parlement te vormen. De grote winnaar was de radicaal-rechtse partij Zweden-Democraten (SD) maar zowel het linkse als het rechtse blok wil niet met de partij samenwerken.

(Reuters)