Recensie

Recensie Film

Vloggen over verdwenen vriendin

Thriller In ‘A Simple Favor’ draait alles om de vraag wat er met de verdwenen Emily gebeurd is. Als dat eenmaal duidelijk is, komt voor de kijker de kater: is dit alles?

Anna Kendrick (links) en Blake Lively als Stephanie en Emily in ‘A Simple Favor’.
Anna Kendrick (links) en Blake Lively als Stephanie en Emily in ‘A Simple Favor’.

Alleenstaand moeder Stephanie (Anna Kendrick) heeft een vlog over eten. Een vlog dat steeds beter bekeken wordt wanneer zij bij het kokkerellen ook verslag doet van de zoektocht naar haar verdwenen vriendin Emily (Blake Lively). Stephanie en Emily kennen elkaar nog maar kort, ze raakten bevriend omdat hun zoontjes naar dezelfde school gaan. Nadat Emily haar vriendin had gevraagd om op haar zoon te passen, verdween zij zomaar.

De plot van A Simple Favor draait om de vraag wat er met haar is gebeurd, waarbij niets is wat het lijkt. De afwikkeling van zo’n plot vol onthullingen heeft altijd iets mechanisch. Als dan eindelijk bekend wordt hoe het zit, kan er een katergevoel ontstaan: is dit alles? Het lukt A Simple Favor niet dat lege gevoel te vermijden, de film biedt daarvoor te weinig extra’s.

Het beste is om de thriller van Paul Feig (Ghostbusters) te zien als portret van een vreemde vrouwenvriendschap, waarbij de neurotische Stephanie jaloers is op de extravagantie en zelfverzekerdheid van de succesvolle Emily. Die kleedt zich stijlvol, luistert naar Franse chansons en heeft een zeer in het oog springend naaktschilderij van zichzelf aan de muur hangen. Stephanie zou graag Emily willen zijn, en na de verdwijning van Emily lijkt die wensdroom ook uit te komen. Daarbij speelt Emily’s knappe echtgenoot Sean een bepalende rol. Op dat interessante moment nemen allerlei plotmechanismen het weer over en is het aan de actrices om nog wat leven in de brouwerij te brengen. Dat lukt net, al ben je de film een dag later alweer geheel vergeten.