Verwarring in een broekje

Ornithologie

waagt zich aan een ornithologische diagnose van Fokke en Sukke. „Fokke is een soepeend.”

Fokke en Sukke staan te boek als eend en kanarie – niemand heeft dat ooit in twijfel getrokken, laat staan nader gespecificeerd. Na 25 jaar waag ik mij aan een ornithologische diagnose van het duo. De determinatie van Fokke is een eitje: dankzij de brede afgeplatte snavel is het een onmiskenbare eend. Het volledig witte verenkleed sluit alle 113 raszuivere soorten uit, en laat slechts ruimte voor een zwaar gedomesticeerd kweekproduct – de soepeend, vooral bekend uit sloot en plas in dorpen en steden, en knapperig als ‘pekingeend’ bij de betere Chinees.

Sukke onderscheidt zich van Fokke door een andere snavelvorm die inderdaad op een zaadeter als de kanarie duidt. Dankzij het opvallende gele verenkleed vallen alle 39 wilde kanariesoorten af en hebben we te maken met de huiskamerkanarie – een gedegenereerde maar niettemin nog steeds populaire volksvogel.

Een nadere beschouwing van de anatomie brengt aan het licht dat bedenkers Reid, Geleijnse & Van Tol niet opgelet hebben bij de biologieles. Zowel Fokke als Sukke heeft overduidelijk een penis en uitwendige testikels, een combinatie die niet bestaat in de vogelwereld. De teelballen bevinden zich bij vogels – weer of geen weer – altijd in de buikholte nabij de nieren. Fokke is als eend weliswaar terecht uitgerust met een penis, maar dat geslachtsorgaan zou slechts in de broedtijd zichtbaar moeten zijn. Daarbuiten resorbeert het machtige lid ook bij een eend tot een onzichtbaar, inwendig wurmpje. Sukke draagt zijn lid onterecht. Hij zou het net als 97 procent van alle vogelsoorten met een cloaca moeten doen – de multifunctionele lichaamsopening waarmee de vogel zowel insemineert als defeceert. Dat zowel Fokke als Sukke in combinatie met hun penis ook een anus vertoont, is anatomisch volstrekt onmogelijk: vogels hebben geen anus. Om aan alle verwarring een eind te maken, zouden Fokke en Sukke een broek moeten dragen.