Utrecht wil Hans Oosters als commissaris van de koning

De 56-jarige Oosters (PvdA), momenteel dijkgraaf van Schieland en de Krimpenerwaard in Rotterdam. Hij moet de VVD’er Willibrord van Beek opvolgen.

De voorgedragen commissaris van de koning Hans Oosters samen met, Ank Bijleveld-Schouten en Jan van Zanen op het Binnenhof in 2017.
De voorgedragen commissaris van de koning Hans Oosters samen met, Ank Bijleveld-Schouten en Jan van Zanen op het Binnenhof in 2017. Foto Bart Maat/ANP

Hans Oosters is voorgedragen als de nieuwe commissaris van de koning in de provincie Utrecht. Provinciale Staten hebben de keuze voor de 56-jarige PvdA’er woensdagavond bekendgemaakt.

Oosters moet de VVD’er Willibrord van Beek op gaan volgen. Officieel is de benoeming nog niet, maar in de praktijk is de benoeming door de koning een formaliteit. Van Beek gaat op 1 februari met pensioen.

Profielschets

De Provinciale Staten waren volgens de profielschets op zoek naar een “innemend boegbeeld” en een “vooruitstrevend bestuurder” die alle inwoners van de provincie vertegenwoordigt en past “bij alles waar de provincie Utrecht voor staat”.

Oosters studeerde staats- en bestuursrecht in Rotterdam en is sinds 2005 dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in Rotterdam. Ook is hij voorzitter van de Unie van Waterschappen (UvW), de koepelorganisatie van de Nederlandse waterschappen.

Eerder was hij fractievoorzitter in Gouda en burgemeester van de gemeenten Bergambacht en Ouderkerk.