De wereld op zijn kop: China verwijt Zweden schenden van mensenrechten

Als je denk dat het in China slecht gesteld is met de mensenrechten, dan ben je vast nog nooit in Zweden geweest. Daar worden „de basale mensenrechten van Chinese burgers geschonden”, zo stelt de Chinese ambassade in Stockholm. Chinezen worden er op een „extreme” manier beledigd.

De oorspronkelijke aanleiding voor de Chinese woede is een filmpje op internet waarop te zien is hoe de Zweedse politie drie tegenstribbelende Chinese toeristen uit de lobby van een hotel verwijdert. De drie, een zoon met zijn ouders, wilden ’s nachts al inchecken in een kamer die ze pas de volgende middag hadden gereserveerd.

Toen dat niet mocht, wilden ze de nacht in de lobby van het hotel doorbrengen. Uiteindelijk droeg de Zweedse politie de drie naar buiten. De zoon roept: „This is killing” en: „This is Swedish police! Help!”

Die hulp kreeg hij. De Chinese ambassade en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken eisten nader onderzoek. Zweden weigerde dat: de politie had volgens de autoriteiten niets fout gedaan. Vrijdag gooide de Zweedse satiricus Jesper Rönndahl, een soort Zweedse Arjen Lubach, in een tv-programma olie op het vuur. Hij toonde een nep-welkomstfilmpje voor Chinese toeristen, met advies niet in de buurt van bezienswaardigheden te poepen. Ook wordt uitgelegd dat Zweden een multiculturele samenleving is. Iedereen wordt gelijk behandeld. Behalve Chinezen. „Als jullie je misdragen, dan krijgen jullie een pak slaag.” Die humor is aan de Chinese overheid niet besteed – zij raadde haar burgers in Zweden aan oplettend te zijn voor „veiligheidsincidenten”.