Trump haalt bij VN uit naar Iran, China, Internationaal Strafhof

Aan het begin van Trumps speech vond een opmerkelijk moment plaats. Toen hij zei dat het historisch goed ging met de VS, lachten de aanwezige diplomaten en regeringsleiders hem uit.

De Amerikaanse president Donald Trump bij de openingsweek van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.
De Amerikaanse president Donald Trump bij de openingsweek van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Foto Carlo Allegri/Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uitgehaald naar onder meer Iran, China, Venezuela, het regime van de Syrische president Assad en het Internationaal Strafhof in Den Haag. Voornamelijk Iran kreeg het, zoals verwacht, zwaar te verduren. De leiders van het land hebben volgens Trump chaos, dood en vernietiging in het Midden-Oosten gezaaid. Met name hield Trump ze verantwoordelijk voor de toestand in Syrië en in Jemen. Trump kondigde nieuwe sancties aan tegen het land en droeg alle landen op Iran te isoleren.

Trumps toespraak in New York begon opmerkelijk. “Mijn regering heeft meer voor elkaar gekregen dan elke regering in de geschiedenis van dit land”, begon de Amerikaanse president. De zaal, vol regeringsleiders en diplomaten uit de hele wereld, lachte. Trump kon een lach vervolgens ook niet onderdrukken. “Die reactie had ik niet verwacht”, zei hij, waarna hij een lijst opnoemde van alle zaken die sinds zijn aantreden beter gaan met het land.

Twitter avatar atrupar Aaron Rupar WOW! The UN audience laughs at Trump after he claims, “my administration has accomplished more than almost any administration in the history of our country.” https://t.co/tXg50ejQqy

Een belangrijk thema in de toespraak was het belang van de soevereiniteit en onafhankelijkheid van landen. Een variatie op de America First-doctrine die Trump sinds zijn verkiezingscampagne propageert: eigen land eerst. Ook andere landen zouden dat ideaal volgens de president moeten najagen. Het Internationaal Strafhof kreeg stevige kritiek te verduren. “Het claimt jurisdictie over de inwoners van elk land, maar een niet-gekozen bureaucratie heeft geen autoriteit in de VS. De VS worden geregeerd door de VS.” Om daaraan toe te voegen: “Wij verwerpen globalisering en omarmen patriottisme.”

Lees hier over Trumps beruchte toespraak bij de VN vorig jaar: Trump dreigt met ‘totale vernietiging’ van Noord-Korea

Trump riep de olielanden verenigd in de OPEC op de prijs van olie te verlagen. Die zouden ze manipuleren en daarmee de VS benadelen, zei Trump. De president was ook traditioneel kritisch over de Verenigde Naties, volgens hem een logge en inefficiënte organisatie.

De Amerikaanse president herhaalde meermaals dat de VS internationaal gezien op meerdere fronten benadeeld worden. Op het gebied van handel, bijvoorbeeld. Terwijl de VS hun markt hebben opgesteld, hebben andere landen niet hetzelfde gedaan. Met name China zou misbruik maken van de Amerikaanse openheid. Hij onderstreepte het belang van de 250 miljard dollar Chinese export naar de VS die nu aan handelstarieven onderhevig is.

Hoewel Trumps toespraak niet mild was, was deze beduidend minder explosief dan van vorig jaar. Toen dreigde hij Noord-Korea met “totale vernietiging”. Dit jaar benadrukte hij dat de verhoudingen tussen Washington en Pyongyang aanzienlijk zijn verbeterd (mede, zo zei hij, dankzij zijn ontmoeting met Kim Jong-un in Singapore in juni). Dit jaar richtte hij zich naast Iran ook op Venezuela, waar het socialistische regime het land naar de afgrond zou hebben gebracht, evenals de regering van de Syrische president Assad. “Als Assad nog eens chemische wapens gebruikt, zullen de VS reageren”, dreigde Trump.

Tegen Venezuela kondigde hij nieuwe sancties aan. Die richten zich volgens Trump op de naaste kringen van president Nicolas Maduro, onder wie zijn vrouw en de vicepresident van het land.

Toespraak Guterres

Secretaris-generaal van de VN António Guterres maakte zich dinsdag hard voor internationale samenwerking, dat volgens hem onder vuur ligt “net nu we dat het meest nodig hebben”. Hij waarschuwde dat “democratische principes” over de hele wereld bedreigd worden door opkomend populisme en toenemende polarisatie. Ook noemde hij klimaatverandering als een van “direct existentieel gevaar”.

Lees meer over Trumps week bi de VN: Op VN-diplomatenkermis is Trump in zijn element

Bekijk ook onze video over wat we van Nederland als tijdelijk VN-lid kunnen verwachten: