Straf in zedenzaak Bill Cosby: minimaal drie jaar cel

De rechter bepaalde dinsdag dat de 81-jarige acteur per direct drie tot tien jaar de cel in moet. Ook moet hij een boete betalen van 25.000 dollar.

Cosby maandag bij de rechtbank in Pennsylvania .
Cosby maandag bij de rechtbank in Pennsylvania . Foto Brendan Smialowski/AFP

Acteur Bill Cosby (81) is dinsdag veroordeeld tot drie tot tien jaar cel. De jury in Philadelphia oordeelde eerder al dat de komiek schuldig is aan het misbruiken en drogeren van een toenmalige vriendin, Andrea Constand, zo’n veertien jaar geleden. Nu is zijn straf ook bekend.

“Het is tijd voor gerechtigheid, meneer Cosby”, zei de rechter volgens persbureau AP. Het hof oordeelde dat Cosby “seksueel gewelddadig” is. Naast zijn gevangenisstraf moet hij hiertoe maandelijkse therapiesessies ondergaan.

Cosby kreeg ook een boete van 25.000 dollar (ruim 21.000 euro). De aanklagers hadden vijf tot tien jaar gevangenisstraf geëist. De verdediging pleitte voor huisarrest. Volgens de rechter heeft Cosby er geen recht op heeft zijn straf thuis uit te zitten, hij moet onmiddellijk naar de gevangenis.

Ruim zestig vrouwen

De Cosby-zaak liep al sinds 2017. In juni vorig jaar lukte het een jury niet om na zes dagen overleg tot een oordeel te komen. In april werd hij alsnog schuldig bevonden; dinsdag bepaalde een rechter de definitieve strafmaat.

In totaal werd Cosby door ruim zestig vrouwen beschuldigd van misbruik. De zaak-Constand was de enige aanklacht van seksueel misbruik die nog niet was verjaard. Twee andere vrouwen die stelden door Cosby misbruikt te zijn, Lise-Lotte Lublin en Chelan Lasha, zeiden zondag dat ze hoopten op een celstraf: “Hij moet beseffen wat hij heeft gedaan.”

Constand las dinsdag geen uitgebreide verklaring voor, al was deze wel eerder aan de rechtbank voorgelegd. Constand zei te hopen dat Cosby wordt gestraft “op de manier waarop de rechter dat gepast acht”.

Vluchtgevaar

Tegen een borg van 1 miljoen dollar was de acteur tot dinsdag nog op vrije voeten. De zaak tegen de acteur is opmerkelijk: de beschuldigingen aan zijn adres waren voor veel vrouwen een reden om na oktober 2017 onder de hashtag #MeToo ervaringen met seksueel wangedrag met machtige mannen te delen.

Het is ook de eerste veroordeling van een bekende persoonlijkheid sinds de hashtag #MeToo op Twitter in het leven werd geroepen. De effecten van #MeToo zijn niet voorbij. De zaak tegen de in opspraak geraakte filmproducent Harvey Weinstein loopt bijvoorbeeld nog.

Bill Cosby werd vooral bekend als de vader van het gezin Huxtable in de sitcom The Cosby Show, een populair programma in de jaren tachtig. De aantijgingen aan Cosby’s adres waren voor veel kijkers extra pijnlijk omdat Cosby de eerste zwarte man was die een hoofdrol had in een prime-time-televisieprogramma, I Spy. In mei dit jaar werd hij uit de organisatie achter de Oscar-filmprijzen gezet.

Correctie (25 september): in een eerdere versie stond dat de rechter Cosby al schuldig had bevonden. Dat klopt niet: de jury had hem al schuldig bevonden.