Salvini presenteert voorstel om migranten te weren

Migratie Met het omstreden voorstel, dat het parlement nog goed moet keuren, kunnen veel minder migranten aanspraak maken op asiel.

Een migrant staat bij het cultureel centrum Mondo Migliore in het Italiaanse stadje Rocca di Papa. Honderden vluchtelingen en migranten kwamen op 28 augustus aan in het centrum, nadat ze op 26 augustus het schip van de Italiaanse kustwacht 'Diciotti' verlieten.
Een migrant staat bij het cultureel centrum Mondo Migliore in het Italiaanse stadje Rocca di Papa. Honderden vluchtelingen en migranten kwamen op 28 augustus aan in het centrum, nadat ze op 26 augustus het schip van de Italiaanse kustwacht 'Diciotti' verlieten. Foto Andreas Solaro/AFP

De Italiaanse regering heeft maandag maatregelen gepresenteerd waarmee de voorwaarden waaronder migranten in Italië bescherming kunnen krijgen, fors worden aangescherpt. Indien het Italiaanse parlement met het voorstel akkoord gaat, wordt het voor het land eenvoudiger om migranten uit te zetten. De nieuwe regelgeving is van de hand van Matteo Salvini, de populistische Lega-minister van Binnenlandse Zaken.

Daarnaast krijgen de autoriteiten de mogelijkheid om asielaanvragen op te schorten van migranten die „gevaarlijk” worden geacht, of eerder veroordeeld zijn voor een misdrijf. Ook behelst het voorstel de afschaffing van bescherming voor mensen die geen status krijgen, maar ook niet teruggestuurd kunnen worden. Volgens de minister wordt Italië door de maatregelen veiliger, maar niet alle partijen denken er zo over.

De plannen kwamen Salvini al eerder op kritiek te staan, omdat zij niet zouden voldoen aan de grondwet. Volgens de Lega-minister is daar geen sprake van: „Als jij mijn huis binnenkomt en drugs dealt, dan stuur ik je terug naar waar je vandaan komt”. Het vergelijken van migranten met criminelen is typerend voor Salvini.

Lees ook: Het aantal racistische incidenten in Italië neemt toe. Media schrijven over ‘de jacht op de zwarte’. Minister van Binnenlandse Zaken Salvini wordt verweten daar medeschuldig aan te zijn.

Alleen slachtoffers van dwangarbeid, mensensmokkel, huiselijk geweld en natuurrampen kunnen straks mogelijk nog op bescherming van Italië rekenen. Ook wordt een uitzondering gemaakt voor migranten die „een waardevolle bijdrage aan de samenleving hebben geleverd”. Het parlement heeft nog zestig dagen de tijd om over het voorstel te debatteren en het aan te passen. Die aanpassingen zullen er volgens Salvini waarschijnlijk komen, ook al stelt de coalitie zich tot nu toe steeds streng op wat betreft migratiegebied.

Premier Conte schaarde zich maandag achter het voorstel. Volgens Conte zijn de Italiaanse autoriteiten te lang te soepel geweest bij het opnemen van migranten. Een Italiaanse hoogleraar immigratierecht zei tegen The Guardian dat het beleid grote gevolgen kan hebben voor de tienduizenden migranten die al in Italië zijn.

Vorig jaar kwamen zo’n 600.000 migranten in Italiaanse havens aan nadat zij vanuit Libië de oversteek hadden gewaagd. In de afgelopen maanden zijn de aantallen migranten die Italië binnenkwamen echter fors gedaald. Met name om het schip Aquarius, van hulporganisaties Artsen Zonder Grenzen en SOS Mediterranee, is veel te doen. Het kustwachtschip pikte honderden vluchtelingen op, die in Italië vervolgens niet van boord mochten.

Het lot van de Aquarius was een belangrijk onderwerp tijdens de migratietop later in juni.

Maandag meldde Artsen zonder Grenzen dat Panama de registratie van de Aquarius onder druk van de Italiaanse regering zou hebben ingetrokken. Het schip is inmiddels zonder vlag op weg naar de Franse havenstad Marseille, waar de 58 migranten die aan boord zijn het schip mogelijk kunnen verlaten.