Ook piloten Ryanair leggen vrijdag het werk neer

De piloten sluiten zich aan bij een grote 24-uursstaking van het cabinepersoneel. Ze eisen een beter cao.

Piloten van Ryanair in Nederland hebben aangekondigd vrijdag te gaan staken.
Piloten van Ryanair in Nederland hebben aangekondigd vrijdag te gaan staken. Foto Jerry Lampen / ANP

Ook de piloten van luchtvaartmaatschappij Ryanair leggen vrijdag het werk neer tijdens een grote 24-uursstaking. De piloten eisen met dit “ultieme middel” een betere cao. Dat heeft de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers dinsdag bekendgemaakt. Eerder deze maand kondigde het cabinepersoneel in Nederland, België, Portugal, Spanje en Italië al aan het werk vrijdag neer te leggen.

Twitter avatar VNVPresident VNV.nl The Dutch-based Ryanair pilots will also strike for 24 hours on the 28th of September 2018. This will be the second strike of the Dutch based Ryanair pilots. Please check our press release! @peterbellew @eu_cockpit @FNV @vcockpit @Ryanair @RyanairCCU @EccaEur #RyanairMUSTchange https://t.co/kkB9Ylm8Sh
Lees meer over het conflict: ruzie met passagiers én piloten

De piloten eisen dat het Nederlandse arbeidsrecht van toepassing wordt op het Nederlandse personeel. Nu vallen de werknemers van het Ierse bedrijf nog onder het Ierse arbeidsrecht, waardoor zij geen gebruik kunnen maken van sociale voorzieningen. Ook eisen de piloten dat er een eind wordt gemaakt aan de schijnzelfstandigheid en willen ze doorbetaling bij ziekte.

Europese stakingen

Op 10 augustus staakten zo’n vijfhonderd piloten in Nederland en vier andere Europese landen ook al. Deze staking heeft volgens de piloten niets teweeggebracht. “Het Ryanair-management weigert sindsdien constructief met ons te onderhandelen”, laat de vereniging in een persbericht weten. “We hebben er alles aan gedaan om tot een eerlijke cao te komen, maar doordat Ryanair niet met ons om tafel wil is deze werkonderbreking onvermijdbaar.” Ryanair haalde toen vervangend personeel uit andere Europese landen zodat er geen vluchten hoefden te worden geannuleerd.

Het bedrijf ligt al maanden overhoop met verschillende Europese vakbonden. Eind augustus bereikt de luchtvaartmaatschappij voor het eerst een overeenkomst met de Ierse vakbond.