Partners Iran-akkoord willen handelsplatform om sancties VS te ontwijken

Landen van de EU, Rusland en China willen zaken kunnen blijven doen met Iran. De landen zijn ontstemd over de Amerikaanse sancties.

Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, tijdens de VN-vergaderingen van deze week.
Federica Mogherini, hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, tijdens de VN-vergaderingen van deze week. Foto Mandel Ngan/AFP

De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China willen een eigen ‘handelsplatform’, om handel te blijven drijven met Iran. Zo willen ze de economische sancties die door de Verenigde Staten aan Iran werden opgelegd, omzeilen. Dat plan maakte Europees commissaris Federica Mogherini maandagavond bekend in New York, waar ze is voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Mogherini sprak met de vertegenwoordigers van de landen, die allemaal ondertekenaars zijn van het Iranakkoord. Dat werd in 2015 gesloten: Iran zou nucleaire faciliteiten afbouwen in ruil voor versoepeling van sancties. Bij de deal waren de EU en de permanente leden van de VN-veiligheidsraad plus Duitsland betrokken. De VS waren destijds dus ook ondertekenaar van het nucleaire akkoord.

Eigen betalingsmogelijkheden

Maar volgens het Witte Huis houdt Iran zich niet aan de afspraken en dus trok president Donald Trump zich terug uit het akkoord. Er werden daarop nieuwe Amerikaanse sancties tegen Iran ingesteld. De Europese Unie en Rusland willen juist wél door met het akkoord. Bovendien zijn ze ontstemd over de Amerikaanse sancties, die ook negatieve gevolgen kunnen hebben voor bedrijven in hun landen. Het op te richten handelsplatform moet er dan ook voor zorgen dat hun handelsrelaties met Iran geen deuk oplopen door de sancties van de VS.

“We zijn ons ervan bewust dat dit een urgent probleem is en dat we concrete oplossingen nodig hebben”, zei Mogherini over de sancties, na de ontmoeting met de vertegenwoordigers. Het handelsplatform dat de betrokken landen nu willen oprichten, moet onder meer “de betalingen faciliteren die zijn gerelateerd aan de Iraanse export, zoals olie”.

Lees meer over de agenda van Donald Trump tijdens de VN-vergaderingen

Non-proliferatie

Het nucleair akkoord met Iran staat deze week in de belangstelling tijdens de VN-vergadering in New York. Voor de vergadering van de Veiligheidsraad komende woensdag, ie zal worden voorgezeten door Trump, staat ‘non-proliferatie van massavernietigingswapens’ op het programma. Verwacht wordt dat de Verenigde Staten dan ook zullen willen praten over Iran.

In een verklaring over het handelsplatform noemt de EU het akkoord “een sleutelelement van de wereldwijde inspanningen om nucleaire proliferatie tegen te gaan”.

Lees meer over de Irandeal en Trumps terugtrekking