Oprichters Instagram nemen ontslag bij moederbedrijf Facebook

Volgens Amerikaanse media zijn ze gefrustreerd door de toenemende bemoeienis van Facebook. Zelf zeggen ze hun “nieuwsgierigheid en creativiteit weer te willen ontdekken”.

Kevin Systrom (R) en Mike Krieger richtten Instagram op in 2010, twee jaar later kocht Facebook het voor 1 miljard dollar.
Kevin Systrom (R) en Mike Krieger richtten Instagram op in 2010, twee jaar later kocht Facebook het voor 1 miljard dollar. Foto Stephen Chernin/Reuters

De oprichters van Instagram, de huidige bestuursvoorzitter Kevin Systrom en financieel directeur Mike Krieger, hebben hun ontslag ingediend bij moederbedrijf Facebook. Ze willen hun “nieuwsgierigheid en creativiteit weer ontdekken”, schrijven ze samen in een verklaring.

Daarmee bevestigen ze berichtgeving van The New York Times, die schrijft dat Systrom en Krieger van plan zijn ergens in de komende weken het bedrijf te verlaten.

Ze geven verder geen uitleg voor hun vertrek, maar hun aankondiging zou volgen op enkele recente aanvaringen met Facebook-topman Mark Zuckerberg over de strategie van Instagram, stellen bronnen tegen persbureau Bloomberg. Zuckerberg zou zich de laatste tijd dagelijks bemoeien met zijn dochterbedrijf, dat steeds belangrijker wordt voor de toekomst van Facebook. Dat leidde tot frustratie bij de oprichters, aldus Bloomberg.

Ook tegen het blog Techcrunch spreken bronnen over toenemende spanning tussen Instagram en Facebook over de onafhankelijkheid van Instagram. Zuckerberg wilde volgens bronnen van Techcrunch de platforms integreren, door bijvoorbeeld Facebookposts in Instagram te tonen. Daarmee wilde hij Facebook, dat te kampen heeft met dalende bezoekcijfers, een zet geven.

Crisis bij Facebook

Het vertrek van de oprichters betekent een nieuwe uitdaging voor Facebook, dat onder vuur ligt vanwege het Cambridge Analytica-schandaal en buitenlandse beïnvloeding op het platform. Het aantal gebruikers en de omzet stegen dit jaar minder hard dan verwacht en had in Europa bovendien minder dagelijkse gebruikers.

Lees ook: Deze crisis kan Facebook verwoesten

Tegelijkertijd bleef het merk Instagram onaangetast en bovendien populair onder jongeren, een moeilijk bereikbare groep voor Facebook. Het aantal gebruikers van de fotoapp bleef stijgen naar maandelijks meer dan een miljard mensen. Het is daarmee de belangrijkste bron voor advertentie-inkomsten buiten de tijdlijn van Facebook zelf, schrijft Techcrunch.

Maar het vertrek van de topmannen lijkt te zorgen voor onzekerheid over de toekomst van de app. Zo zeggen bronnen tegen Bloomberg te verwachten dat Instagram zonder de oprichters dieper geïntegreerd zal worden bij Facebook en “steeds meer zal opereren als productafdeling van het grote bedrijf dan als onafhankelijke operatie”.

Afgelopen mei maakte ook de oprichter van WhatsApp, een ander belangrijk dochterbedrijf van Facebook, zijn vertrek bekend. Jan Koum stond bekend als privacy-voorvechter binnen Facebook en zou ontevreden zijn met aanpassingen die het moederbedrijf wilde doorvoeren op het gebied van privacy en databeveiliging bij WhatsApp.

‘Klaar voor een nieuw hoofdstuk’

Systrom en Krieger richtten Instagram op in 2010, twee jaar later kocht Facebook het voor 1 miljard dollar, vlak voor het fotoplatform voor het publiek toegankelijk werd. In hun verklaring schrijven ze:

“We zijn gegroeid van een team met 13 mensen naar meer dan duizend, met kantoren over de hele wereld, terwijl we producten maakten die gebruikt en gewaardeerd worden door een gemeenschap van meer dan een miljard.”

De twee zeggen nu “klaar te zijn voor een nieuw hoofdstuk”, wat erop zou kunnen wijzen dat ze iets nieuws willen beginnen. Ze vervolgen: “Om nieuwe dingen te bouwen is het nodig dat we een stap terug doen, begrijpen wat ons inspireert en wat overeenkomt met dat wat de wereld nodig heeft. Dat is wat we van plan zijn.”

Zuckerberg noemde Systrom en Krieger in een verklaring “buitengewone productleiders” en zegt ernaar uit te zien wat ze hierna gaan ontwikkelen.

Correctie (26-9-2018): In het citaat uit de verklaring was per abuis een woord weggelaten. Instagram heeft nu geen duizend kantoren over de hele wereld, maar duizend werknemers. Dat is hierboven aangepast.