Op zoek naar een onheilsklok

Jeugdhorror Veel in ‘The House with a Clock in Its Walls’ werkt. Maar de kindergriezelfilm haalt wel veel overhoop.

Een leunstoel die je achtervolgt, glas-in-loodramen waarvan de afbeeldingen veranderen als je er langsloopt en heel veel tikkende klokken. Het jongetje Owen komt na de dood van zijn ouders terecht in een huis waar magie aan de orde van de dag is. Zijn oom Jonathan (Jack Black) is tovenaar, de bij hem inwonende Florence (Cate Blanchett) heks. Owen merkt dat zijn oom ’s nachts op zoek is naar iets. Een klok die de gestorven eigenaar van het magische huis in de muren heeft verstopt, maar waar?

The House with a Clock in Its Walls speelt zich af in 1955 en is gebaseerd op een jeugdboek. Veel in deze kindergriezelfilm werkt: de weelderige aankleding, de nostalgische belichting van de Nederlandse cameraman Rogier Stoffers en het uitbundige acteren, al moet je wel tegen Jack Black kunnen. De film haalt wel heel veel overhoop: overdaad schaadt. We leren over hekserij en tovenarij, over necromantie en automatons, en ook de Tweede Wereldoorlog en de apocalyps worden erbij gehaald. De klok die in de muren verstopt zit, is namelijk een doomsday clock om terug te keren naar een tijd zonder de alles en iedereen vernietigende mensheid. Als kinderamusement is dat wel erg zwaar op de hand.