Michael Kors koopt Versace voor ruim 2,1 miljard dollar

De Versace-familie krijgt omgerekend ruim 175 miljoen dollar in aandelen. Het moederbedrijf Michael Kors gaat verder onder de naam Capri Holdings.

Een etalage van Versace in de Amerikaanse stad Chicago.
Een etalage van Versace in de Amerikaanse stad Chicago. Foto Scott Olson/AFP

Michael Kors neemt het Italiaanse luxe mode-huis Gianni Versace over. Dat heeft het Amerikaanse modebedrijf dinsdag bekendgemaakt. Versace heeft een waarde van ruim 2,1 miljard dollar (ruim 1,8 miljard euro). Met de aankoop van Versace breidt Michael Kors, dat vorig jaar al het Maleisische schoenenmerk Jimmy Choo kocht, zijn luxeconcern verder uit.

De familie Versace krijgt een aandelenpakket van 150 miljoen euro in het gelijknamige moederbedrijf Michael Kors, dat voortaan verder gaat onder de noemer Capri Holdings. Die naamswijziging weerspiegelt de ambitie van het bedrijf om verschillende modemerken in de holding te verenigen. Het modemerk Michael Kors, onder andere bekend van zijn handtassen, blijft de naam van de Amerikaanse ontwerper dragen.

Capri Holdings formuleerde bij de overname behoorlijke doelstellingen voor Versace. Zo wil het de inkomsten van het Italiaanse modemerk, bekend van zijn extravagante barokstijl, verdubbelen naar 2 miljard dollar per jaar. Het aantal winkels moet wereldwijd worden uitgebreid van ongeveer tweehonderd naar driehonderd.

Lees ook over de expositie van Versace in Berlijn eerder dit jaar: Voor Versace was alles decoratie

Seriemoordenaar

Op 31-jarige leeftijd richtte Gianni Versace zijn beroemde modemerk op. In 1978 gaf hij in Milaan en in het Duitse Lippstadt zijn eerste shows. De Italiaanse modeontwerper werd op 15 juli 1997 voor zijn huis in Florida doodgeschoten door seriemoordenaar Andrew Cunanan. Na Gianni’s dood namen zijn zus en broer Donatella en Santo de leiding over het modemerk.

De 63-jarige Donatella Versace mag voorlopig aanblijven als creatief directeur van het merk, aldus de baas van Capri Holdings John Idol dinsdag tegen persbureau Bloomberg. Ook de huidige bestuursvoorzitter van Versace mag aanblijven.