Recensie

Recensie Film

In goede bedoelingen gesneuveld

Kinderfilm ‘Rosie & Moussa’ is een enthousiaste poging kinderen te tonen dat in het Brusselse Molenbeek mensen in alle soorten en maten wonen, dus niet alleen de paar terroristen die het nieuws halen.

Savannah Vandendriessche en Imad Borji als Rosie en Moussa.
Savannah Vandendriessche en Imad Borji als Rosie en Moussa.

De goede bedoelingen spatten van kinderfilm Rosie & Moussa af. De twee kinderen uit de titel leren elkaar kennen in een flat in Molenbeek en worden vrienden. Moussa is een Brussels rappertje met veel fantasie. Als hij bijvoorbeeld merkt dat Rosies slaapkamer precies een verdieping onder hem is, stelt hij voor een gat te maken. De wat tuttige Rosie, nieuw in de wijk, antwoordt dat hij ook kan aankloppen.

De treurig uitziende hoogbouw blijkt al snel bevolkt met excentrieke figuren die het bijna allemaal goed bedoelen en voor wie de afkomst van hun buren meestal geen rol speelt. Rosie begint dankzij kwajongen Moussa letterlijk kleur te zien in de grauwe Brusselse omgeving: felle kleurvlakken die over de stadsbeelden worden ‘getekend’.

De getekende kleurbanen zijn een leuke verwijzing naar de originele kinderboeken waarop de film is gebaseerd, met tekeningen van Judith Van Istendael. Minder geslaagd zijn de wat schrijftalige dialogen, die de twee tienjarige acteurs bepaald niet helpen om naturel te spelen. De rest van de cast brengt daarentegen de stripfiguurachtige flatbewoners smakelijk tot leven.

Rosie & Moussa is een enthousiaste poging kinderen te tonen dat in Molenbeek mensen in alle soorten en maten wonen, dus niet alleen de paar terroristen die het nieuws halen. Jammer dat deze positieve boodschap soms wat gekunsteld aan de man wordt gebracht.