Grafisch vormgever Anthon Beeke overleden

Anthon Beeke was een van de belangrijkste grafisch ontwerpers van Nederland. Met zijn soms provocerende werk heeft hij verschillende prijzen gewonnen.

Anthon Beeke voor de lens van NRC in 2002.
Anthon Beeke voor de lens van NRC in 2002. Foto Vincent Mentzel

De bekroonde Nederlandse grafisch vormgever Anthon Beeke is dinsdagmiddag op 78-jarige leeftijd in Amsterdam overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Dat meldt persbureau ANP.

Lees ook: ‘Een affichemaker moet straatvechter zijn’. Op de dertigste editie van KunstRAI in 2014 was er een tentoonstelling van de affiches van Anthon Beeke.

Met zijn provocerende beeldtaal zorgde Anthon Beeke menigmaal voor een relletje, schreef NRC-kunstredacteur Arjen Ribbens in 2011. Denk aan het in 1970 uitgebrachte ‘blote meisjes alfabet’ waar hij beroemd mee werd.

Poster van de voorstelling Troilus en Cressida door Globe (1981). Ontwerp: Anthon Beeke

Het spraakmakende affiche voor het Shakespeare-toneelstuk Troilus en Cressida zorgde ook voor ophef. Hij had daarvoor een blote, voorovergebogen vrouw van achteren gefotografeerd. In 1981 trokken boze mensen met verfkwasten de straat op om de vagina weg te schilderen. Het aanplakbiljet is opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam.

‘Van slagersjongen tot grafisch ontwerper’

Beeke werkte bij Total Design en had een eigen studio, die hij ophief nadat hij in 2009 werd getroffen door een herseninfarct. Beeke doceerde jarenlang op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, waar hij onder anderen les gaf aan fotograaf Rineke Dijkstra. In 2011 verscheen de documentaire: Anthon Beeke, van slagersjongen tot grafisch ontwerper.

Veel van zijn ontwerpen vielen in de prijzen. Hij ontving onder meer de H.N. Werkmanprijs (de huidige Amsterdamprijs voor de Kunst), de Grafische Cultuurprijs en de Frans Banninck Cocq Penning van de gemeente Amsterdam. Beeke had een relatie met trendwatcher Lidewij Edelkoort.