Gerechtshof

Rechter Wabeke trekt zich terug uit tabakszaak

Het gerechtshof in Den Haag heeft een verzoek van Jan Wolter Wabeke toegewezen om zich terug te trekken als rechter in de zogeheten tabakszaak. Advocaat Bénédicte Ficq had zijn terugtrekking geëist omdat Wabeke niet objectief zou zijn in de zaak, die draait om de tabaksindustrie. Tijdens een etentje zou hij hebben gezegd dat „roken ieders eigen verantwoordelijkheid is”. „De door de raadsheer aangegeven gronden zijn naar het oordeel van deze kamer zodanig dat de rechterlijke onpartijdigheid schade zou kunnen lijden”, aldus het gerechtshof. De verschoningskamer van het gerechtshof moest het verzoek van Wabeke goedkeuren voordat hij „verschoond” kon worden. Oftewel: voordat een andere rechter zijn plek in mocht nemen. De zitting, die woensdag plaatsvindt, wordt niet uitgesteld. (NRC)