Trump: McCain is alleen oorlogsheld omdat hij gevangen zat

Trump gisteravond tijdens de bijeenkomst in Iowa.
Trump gisteravond tijdens de bijeenkomst in Iowa. Schermafbeelding YouTube

Vastgoedmagnaat Donald Trump, die zich vorige maand verkiesbaar stelde voor de Republikeinen als presidentskandidaat voor 2016, staat bekend om stevige uitspraken. Zijn aanval op partijgenoot John McCain overschreed andermaal de grens van goede smaak en leidde tot veel reacties van boze partijgenoten.

Trump, die eerder Mexicanen omschreef als drugssmokkelaars, stoort zich nooit zo aan conventies. Dat het bijvoorbeeld niet zo chique is om te koop te lopen met al die bergen geld die je hebt? Trump couldn’t care less: “Ik heb een Gucci-winkel die meer waard is dan Romney”, zei hij onlangs nog over Mitt Romney die in 2008 tevergeefs de Republikeinse nominatie probeerde te krijgen.

Zaterdagavond ging hij met zijn olifant-door-de-porselein-kast-mentaliteit alleen wat al te hard staan op de tenen van zijn Republikeinse partijgenoten toen hij McCain op de korrel nam tijdens een bijeenkomst in Iowa. De Vietnamveteraan, die tijdens de oorlog vijf jaar gevangen zat, verloor in 2008 als presidentskandidaat van de Republikeinen van Obama. Trump doneerde een miljoen dollar aan McCain voor die campagne. “Ik hou niet van verliezers”, zei Trump daarover. Zijn gesprekspartner wierp daarop tegen dat McCain een oorlogsheld was.

Trump die op Facebook ook al een kritisch commentaar geplaatst had over McCain: zei vervolgens iets waarvan je alleen maar kan denken als je het hoort, ‘nee dat zei hij niet!’ Maar hij zei hij het wel.

“Hij is alleen maar een oorlogsheld omdat hij gevangen heeft gezeten. Ik hou meer van mensen die zich niet gevangen laten nemen.”

Republikeinen unaniem boos

McCain zat twee jaar van de vijf jaar als krijgsgevangene in eenzame opsluiting in Vietnam, is gemarteld en hield daar ook fysieke gevolgen aan over. Zodra de Vietcong erachter kwam dat hij de zoon was van een hoge Amerikaanse militair en hem wilde vrijlaten, weigerde hij dit omdat hij niet anders behandeld wilde worden dan zijn kompanen. Van zijn oorlogsverleden blijven zijn partijgenoten dan ook af.

Verschillende prominente partijgenoten reageerden dan ook verontwaardigd op Trumps uitlatingen:

Twitter avatar BobbyJindal Gov. Bobby Jindal After Donald Trump spends six years in a POW camp, he can weigh in on John McCain’s service

Ook andere partijgenoten die een gooi willen doen naar de Republikeinse nominatie waren snel met het veroordelen van Trumps opmerkingen, al dan niet in hun eigenbelang:

Twitter avatar GovernorPerry Rick Perry As a fellow veteran I respect @SenJohnMcCain because he volunteered to serve his country. I cannot say the same about Mr. @realDonaldTrump.
Twitter avatar ScottWalker Scott Walker .@SenJohnMcCain is an American hero, period. I’ll denounce any attack against his service and anyone else who wears the uniform. -SW
Twitter avatar JebBush Jeb Bush Enough with the slanderous attacks. @SenJohnMcCain and all our veterans - particularly POWs have earned our respect and admiration.

Mitt Romney en The New Yorker waren eveneens scherp:

Twitter avatar MittRomney Mitt Romney The difference between @SenJohnMcCain and @realDonaldTrump: Trump shot himself down. McCain and American veterans are true heroes.
Twitter avatar NewYorker The New Yorker .@BorowitzReport: Trump Says He Heroically Avoided Capture in Vietnam by Staying in U.S.: http://t.co/IW5V8MzgqA

De reactie van McCains dochter:

Twitter avatar MeghanMcCain Meghan McCain I can’t believe what I am reading this morning. Horrified. Disgusted. There are no words.
Twitter avatar MeghanMcCain Meghan McCain I have a brother that just returned from Afghanistan a month ago, glad he can come home to this being said about his father and his service.

Trump: McCain heeft weinig voor veteranen gedaan

Trump ging op Twitter nog even door en probeerde zijn opmerkingen in de context te plaatsen dat hij zo kritisch is over McCain omdat deze zo weinig heeft gedaan voor veteranen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The Veterans Administration is in shambles and our veterans are suffering greatly. John McCain has done nothing to help them but talk.

McCain reageerde zelf tot nog toe niet op Trumps uitspraken. Zijn laatste tweet ging over de militair die omkwam bij de schietpartij van de week in Tennessee:

Twitter avatar SenJohnMcCain John McCain RIP. https://t.co/7ZIHyZf9tu

Update 20 juli: ‘Trump moet veteranen excuus aanbieden’

McCain reageerde vandaag bij MSNBC en pareerde de kritiek van Trump dat hij te weinig deed voor veteranen. Ook zei hij dat Trump hem geen excuus schuldig is, maar zich bij de veteranen moet verontschuldigen.

“Ik ben geen held, maar mijn collega’s die zichzelf hebben opgeofferd voor hun land en hun families is hij een excuus schuldig. Het was een ongepaste opmerking van Trump om te zeggen dat hij niet wil verkeren in gezelschap van mensen die gevangen hebben gezeten.”

Heeft Trump het voor zichzelf verpest?

De vraag is nu of de businesstycoon, die eerder een gooi naar het presidentschap overwoog, maar zich toen terugtrok, zijn kandidatuur schade heeft toegebracht.

Twitter avatar daveweigel daveweigel RIP, HuffPost’s “we’re relegating Trump to the entertainment section” pledge. You had a good run. http://t.co/HZSs9luPXs

Trump leidt vooralsnog in de peilingen met 18 procent van de kiezers die op hem zouden stemmen, boven Scott Walker (15 procent) en Jeb Bush (14 procent). De Republikeinse partij distantieerde zichzelf in ieder geval al van Trumps opmerkingen bij monde van een verklaring. En die was niet mis te verstaan:

Senator McCain is een oorlogsheld omdat hij zijn land heeft gediend en meer opgeofferd heeft dan denkbaar is. Er is ons land of onze partij geen plaats voor dit soort minachtende commentaren jegens degenen die ons respect verdienen.