Een broekje voor Fokke en Sukke

Mode Drie modeontwerpers doen de jubilarissen een broekje cadeau.

Genderneutrale broeken van Ronald van der Kemp

Pas toen hij aan het tekenen ging besefte Ronald van der Kemp „dat de grote piemels heel laag hangen, ergens bij de knieën”. Van der Kemp, die van restmaterialen demi-couture voor vrouwen maakt, stak de vogels in zijn ontwerpen die ook door mannen worden gedragen, de Bieber-broek en Flag-jeans. „Het zijn wel guys, ik kan ze geen vrouwenkleding aantrekken.” 

De Bieber-broek, een broek die is samengesteld uit oude legerbroeken en een ingebouwde, om de heupen geslagen flanellen overhemd , is genoemd naar Justin Bieber, die er ooit een op maat liet maken. De Flag-jeans, gemaakt van oude 501’s en een Amerikaanse vlag, was in 2016 de eerste echte hit van Van der Kemps merk RVDK.

Van der Kemp is tevreden over de keuze. „Het staat ze heel goed”, zegt hij.

Een legging met laag kruis van Monique van Heist

Monique van Heist kleedde het onderlichaam van Fokke en Sukke in haar bestseller: een legging met zakken en laag kruis die al meer dan tien jaar elk seizoen weer in haar collectie zit en die wordt gedragen door vrouwen en door mannen. „Ik vind het heel leuk voor al die mensen die mijn legging dragen dat-ie nu in de krant komt op een stripfiguur”, zegt ze – al raakt-ie wel erg uit model „door de lichamen van die twee beesten”. Wat ze erg grappig vond om te doen: de legging zo te tekenen dat „die piemels” nog steeds goed te zien zijn.

Opblaasbeest-broek van Bas Kosters

Pas toen Bas Kosters de roze feestbroek voor Fokke had getekend, besefte hij dat- ie erg lijkt op een ontwerp dat hij tekende tijdens zijn masteropleiding aan ArtEZ – een broek met een konijnenhoofd op de heup – en dat door een docent werd neergesabeld: „Dat is toch geen broek.” De broek werd nooit uitgevoerd.

Behalve „een soort opblaasbeest” en een blote vrouw zit er ook „een piemel” op Fokkes broek. „Omdat Fokke & Sukke zo seksloos zijn, vond ik het leuk om een van hen een sensuele broek te geven.” Sukke heeft als contrast juist „een heel kinderachtige” broek gekregen. „Hij is duidelijk jaloers op de veel betere feestbroek van Fokke.”