DSW verhoogt zorgpremie, maar minder dan verwacht

De zorgpremie bij DSW stijgt met 4,50 euro per maand. Het kabinet hield rekening met een stijging van 10 euro per maand.

DSW heeft dinsdag de premie voor volgend jaar bekendgemaakt. Een basisverzekering wordt volgend jaar 4,50 euro duurder.
DSW heeft dinsdag de premie voor volgend jaar bekendgemaakt. Een basisverzekering wordt volgend jaar 4,50 euro duurder. Foto Remko de Waal/ANP

Zorgverzekeraar DSW verhoogt de premie voor de basisverzekering volgend jaar met 4,50 euro tot 112 euro per maand. Dat is minder dan waar het kabinet eerder rekening mee hield. Dat maakte de verzekeraar dinsdag bekend. DSW is traditioneel de eerste verzekeraar die de premies voor het nieuwe jaar bekendmaakt.

De premie van de verzekeraar blijkt vaak een goede indicator voor de prijsontwikkeling van zorgpremies van andere verzekeraars. Volgens DSW heeft de premiestijging te maken met een toename van de loon- en zorgkosten, de overheveling van de wijkverpleging naar de zorgverzekeringswet, de verhoging van het lage btw-tarief en het toenemend gebruik van dure, specialistische geneesmiddelen.

Verwachting kabinet

Het kabinet hield rekening met een stijging van zo’n 10 euro per maand, waarmee de zorgpremie jaarlijks op 1.432 euro zou uitkomen. DSW blijft daar met 88 euro onder. De zorg zal minder duur uitvallen dan het ministerie verwacht, denkt DSW. Ook laat de verzekeraar weten meer reserves in te zetten.

Vorig jaar daalde de premie bij DSW nog met 6 euro per maand. Ook het eigen risico werd toen met 10 euro verlaagd, tot 375 euro. Dat bedrag blijft volgend jaar hetzelfde. Het eigen risico wordt wettelijk vastgesteld – daar gaat de politiek over - maar een uitzonderingsregel maakt mogelijk dat verzekeraars het eigen risico toch voor hun verzekerden kunnen verlagen, zolang de patiënten naar artsen gaan waarmee de verzekeraar speciale afspraken heeft gemaakt.